Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Lindberg (SD), Wiveca Andreasson (M) och Nils-Göran Nilsson (KD) bildar tillsammans ett nytt styre i Åstorp efter 28 år med Socialdemokraterna. Foto: Simon Melin/SVT

Maktskifte i Åstorp – SD, M och KD bildar majoritet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen kom beskedet. Efter ett 2000-tal dominerat av Socialdemokratiskt styre blir det en kursändring i Åstorps kommun.

Sverigedemokraterna får tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna 18 mandat i kommunfullmäktige – vilket betyder stabil majoritet.

– Vi har länge jobbat för en förändring eftersom vi tror att vi kan göra det bättre för kommunens invånare. Vi får igenom mest politik och kan påverka mer genom att sitta i styret, säger det moderata oppositionsrådet Roger Nielsen.

I valet röstade var tredje invånare på Sverigedemokraterna och partiet blev det största. Därför är det föga förvånande att högerkoalitionen föreslår Peter Lindberg (SD) till kommunens tyngsta post, kommunstyrelsens ordförande.

Valet 2022 Helsingborg

Roger Nielsen (M), tillträder som kommunalråd och tar även posten som första vice ordförande i kommunstyrelsen.

Tre prioriterade områden

Tillsammans har de tre partierna pekat ut tre områden som ska få särskild prioritet: trygghet, skola och utbildning samt äldre- och LSS-omsorg.

– I Åstorp efterfrågar näringslivet bättre trygghet, vi har sett mycket inbrott och bus, därför vill vi jobba mer mot det, säger Roger Nielsen (M).

Det andra prioriterade området, skolan, kommer Roger Nielsen ansvara för.

– Resultaten är inte jättebra bland våra elever och skolan är oerhört viktig för att komma in i arbete och välmående. Jag och Peter Lindborg kommer dela upp det. Han kommer arbeta med äldreomsorgen och jag med skolan, säger Roger Nielsen som har en bakgrund som lärare inom Försvarsmakten.

S tappar makten

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna ökade med var sitt mandat, Centerpartiet och Liberalerna tappade lika många. De senaste 20 åren har Socialdemokraterna varit med och styrt kommunen i olika konstellationer.

– Socialdemokraterna har lyckats hålla sig kvar, delvis på grund av att oppositionen inte kunnat komma överrens. Denna gång har vi lyckas komma överens, många har röstat på kommunens oppositionspartier så de har efterfrågat en förändring, säger Roger Nielsen (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Helsingborg

Mer i ämnet