Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valnämnden i Åstorp hade fullt upp med räkningen av förtidsröstningen i onsdags. Foto: Klara Åkesson/SVT

Här räknas sista rösterna i Åstorp – kan påverka styret i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

450 förtidsröster skulle gås igenom under onsdagsförmiddagen och sätta punkt för 2022 års val i Åstorp. Men hur utfallet ska gå ville Amer Lukac från valnämnden inte spekulera i.

– Det kan gå hur som helst. Vi får helt enkelt vänta tills vi räknat klart men det kan påverka hur sista mandatet faller.

I Åstorp har Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet styrt kommunen under den senaste mandatperioden.

I årets val visar det preliminära resultatet att Socialdemokraterna tappar sin position som största parti i kommunen och förlorar ett mandat. Istället blir Sverigedemokraterna största parti.

Valet 2022 Helsingborg

Även Centerpartiet förlorar ett mandat medan Vänsterpartiet blir kvar på samma.

Mandaten ändras om i Åstorp

Nu är det ovisst hur kommunen kommer att styras och huruvida de 450 röster som återstår kommer att påverka utgången.

– 200 röster motsvarar ungefär ett mandat så det kan bli att ett mandat förändras efter att räkningen är färdig, säger Amer Lukac.

För att säkerställa valresultatet sorteras förtidsrösterna noggrant innan de öppnas och valsedlarna kontrollräknas både en och två gånger.

– Om vi öppnar ett kuvert och där är två valsedlar med samma färg kommer den rösten så småningom att godkännas, men är det två valsedlar från olika partier i kuvertet kommer den rösten att underkännas för då vet vi inte vilket parti det var du tänkt rösta på, säger Amer Lukac.

Hör mer om förtidsröstningen i Åstorp i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Helsingborg

Mer i ämnet