Bilden visar en laxodling i Norge. Foto: TT/Tomas Oneborg

Markägaren om den planerade fiskodlingen i Gunnarstorp: ”Kommer inte lukta fisk”

Uppdaterad
Publicerad

Boende är oroliga över fisklukt och ökad trafik om planerna på en fiskodling i Gunnarstorp blir verklighet. Markägaren tror däremot inte att fabrikens grannar kommer att störas.

Den landbaserade fiskodlingen som planeras i Gunnarstorp i Bjuv ska ha ett så kallad slutet system där vattnet kan återanvändas flera gånger och där slammet transporteras till en biogasanläggning som ligger en bit bort.

Rudolf Tornérhjelm har upplåtit sin mark till det norska företaget Nordic Salmon som vill mångmiljonsatsa för att etablera fiskodlingen i Gunnarstorp.

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att vi kan hjälpa till att få en industri som är möjlig för framtiden och att Sverige kan behålla en ledande ställning för att ha en hållbar fiskodling som nästa generation kan dra nytta av, säger Rudolf Tornerhjelm, markägare Wrams Gunnarstorps Gods.

”Kommer inte lukta”

De boende i Gunnarstorp är kritiska till att odlingen planeras att läggas intill deras bostadsområde och är bland annat oroliga över att det ska lukta illa och att trafiken ska öka.

– Vi anser att det kommer inte att lukta för att det är inomhus. När det gäller trafiken kommer det göras en trafikutredning så den har man under lupp, säger Rudolf Tornerhjelm.

”Hoppas på positivt besked”

Varför lägger man inte fiskodlingen närmare biogasanläggningen där det inte finns något bostadsområde?

– Det är för att finns en detaljplan på det området där vi planerar det nu och att myndigheterna sa att det var lämpligare att lägga odlingen där det finns en översiktsplan, säger Rudolf Tornerhjelm. 

Nyligen lämnade det norska företaget in en tillståndsansökan till länsstyrelsen som nu ska utreda om fiskodlingen godkänns.

– Vi har lämnat in ansökan till länsstyrelsen och hoppas på ett positivt besked, säger Tore Lyng, ägare Nordic Salmon.

SVT Nyheter Helsingborg har försökt få fler kommentarer från det norska företaget utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer