Se jockeyn Niklas Lovén på hästen Martelle – bilderna är från Grand National och hinderbanan i Bruces skog. Foto: Tomas Malmberg

En av de äldsta i eliten – vinner fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Lovén från Helsingborg satte sig i jockeysadeln för 34 år sedan. Men 49-åringen fortsätter att vinna. Nu siktar han mot att nå 200 hindersegrar.

Efter 15 försök hände det. År 2008 gick Niklas Lovén från Kvistofta i mål som etta i Svenskt Grand National. Två år senare gjorde han det igen.

– Nästa mål är att vinna det igen. Om det inte skulle gå så är det skönt att veta att man har klarat det, säger Niklas Lovén.

Helsingborg

”Jag gillar att vinna”

Under åren har han fortsatt att vinna tävlingar, och när han ser tillbaka på årets säsong så kan han le. Han har segrat i tolv race.

– Totalt har jag 180 segrar. Men jag vill nå 200. Jag gillar att vinna. Men passionen ligger i farten. I galopp växlar man hela vägen upp, det gör man inte i trav. Tjusningen finns i att ta sig över ett hinder i 60 kilometer i timmen, säger Niklas Lovén.

Men i loppen utan hinder så kan hästen nå en hastighet på hela 70 kilometer i timmen, berättar jockeyn.

Jobbar vid sidan

Niklas Lovén jobbar som anläggningsansvarig på Helsingborgs ridhus vid sidan av karriären som ryttare.  

– Jag blir inte rik på tävlingarna. Det är för kicken jag gör det. Så utan min fru Carina så hade jag aldrig kunnat hålla på med det här, jag har henne att tacka för mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet