Bild från förra året när MC-förare samlades på Väla inför avfärd. Foto: SVT/Markus Hjortsman

MC-förare vill se ett slut på mäns våld mot kvinnor

Publicerad

Likt förra året gör MC-förare från hela Sverige gemensam sak och tar sig idag ut på vägarna för att manifestera mot mäns våld mot kvinnor. En av kortegerna utgår från Helsingborg – återigen med gladiatorn ”Hero” i täten.

Under lördagmorgonen samlas MC-förare på Väla för att sedan gemensamt köra till Norrköping där MC-grupper från andra delar av landet möts upp. 

Det är andra året körningen som arrangeras och är inspirerat av en kampanj av FN för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor.

– Förra året började det med några hundra men fler anslöt på vägen tills vi hade upp mot 1 500 motorcyklar som kom in i Norrköping, jag blev nästan tårögd av att se hur många som rullade in, säger Maria Andersson, som tagit initiativ till arrangemanget.

Roddy Benjaminsson, känd som ”Hero” i tv-programmet Gladiatorerna, leder även detta året kortegen från Helsingborg.

Josefin Nilsson hyllas

Väl i Norrköping väntar musik och underhållning men även en hyllning till artisten och skådespelaren Josefin Nilsson, vars tragiska livshistoria och död uppmärksammades i en dokumentär nyligen.

– Jag kontaktade hennes närstående som blev glada och tacksamma över att vi ville hylla henne. Hennes upplevelser är precis det vi vill uppmärksamma och få ett slut på genom det här, säger Maria Andersson.

Fått stor uppmärksamhet

Enligt henne är det många som väntar sig ännu fler deltagare idag eftersom körningen förra året inträffade på en fredag och att arrangemanget fått stor uppmärksamhet. Själv är hon lite mer försiktig.

– Det är en stor bröllopshelg det här så jag tror på ungefär samma storlek som förra året. Det är bättre att räkna med lägre och sen bli glatt överraskad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.