Mer än 40 år efter att de nedgrävde gifttunnorna hittades inleds den avslutade delen av saneringsarbetet vid BT Kemi i Teckomatorp. Foto: TT/SVT

40 år efter giftskandalen – nu påbörjas den sista saneringen

Uppdaterad
Publicerad

40 år efter att den gamla fabriksbyggnaden i Teckomatorp sprängdes. Snart är det dags att sätta spaden i marken för den sista etappen i saneringsarbetet efter giftskandalen på BT Kemi.

Nästa vecka kommer entreprenören börja borra i det södra området – platsen där fabriken låg fram till 1979. Jord- och betongprover ska sen undersökas för att hitta rätt temperatur för att rena marken och en saneringsanläggning ska förberedas.

Än så länge är det södra BT Kemi-området öde och avspärrat. Men under två år kommer det pågå sanering här. Foto: Markus Hjortsman/SVT

Gräver ner värmare

Metoden som ska användas för saneringen är speciell.

Istället för att gräva upp och frakta bort stora jordmängder för att rengöra och slutförvara på annan plats, som man gjort i den norra delen av området, kommer värmare att grävas ner i marken. Dessa värmare gör att föroreningarna förångas upp ur marken där de fångas upp.

– Om man jämför med traditionell schaktsanering så innebär det stora lättnader för teckomatorpsborna. Det innebär minskat buller, minskad lukt och minskade lastbilstransporter, säger projektledaren Helena Svensson.

Helena Svensson uppskattar att det skulle krävas ungefär 4 000 lastbilstransporter för att frakta bort den förorenade jorden från det aktuella området om man istället valt den metoden. Utöver det skulle man behöva frakta dit ny, ren jord för att fylla igen hålen.

Metoden har väckt intresse även utomlands och bland annat har en indisk delegation besökt Teckomatorp för att eventuell använda sig av samma på förorenad mark i Indien.

Hundratals gifttunnor nedgrävda av BT-Kemi hittades i Teckomatorp mellan 1975 och 1977. Foto: Mikael Hage/SVT

Fortsatt gift i marken

Omkring 150 miljoner kronor kostar den planerade saneringen av det södra BT Kemi-området och pengarna står Naturvårdsverket för. Projektet pågår fram till 2021 – men helt ren kommer marken troligen aldrig att bli. Det anses inte ekonomiskt försvarbart. Området kommer att bli ett naturområde.

– Det bidragsbeslut vi har från Naturvårdsverket handlar om att skydda miljö och mark så det är det vi behöver göra. Vi kommer inte att sanera ner till en nivå som gör att man kan bygga och bo här, säger Helena Svensson.

Projektledaren varnar för att det kan lukta när man borrar i den förorenade marken.

Svalövs kommun kommer ha ett informationsmöte för allmänheten den 12 november kl 18.30 i Torgskolan i Teckomatorp.

Se de klassiska bilderna från 1979 då fabriken sprängdes i klippet ovan

Giftskandalen på BT Kemi

BT Kemi flyttade sin tillverkning av växtgifter till Teckomatorp i mitten på 60-talet, innan Sverige hade någon miljöskyddslagstiftning.

Efter en tid började odlare larma om att växter dog, vilket ledde till att man undersökte och hittade gift i Braån nedströms från fabriken.

Så småningom samlade boende på orten in namnunderskrifter i protest mot att det luktade illa från fabriken. Trots många klagomål från ortsbefolkningen mot företaget, för att folk blev sjuka, hände inledningsvis ingenting.

1975-1977 upptäcktes att företaget grävt ner hundratals gifttunnor som rostat sönder och förorenat jorden. Efter det lades BT Kemis verksamhet på orten ner. 1979 sprängdes fabriksbyggnaden bort.

BT Kemi fick betala miljonskadestånd till en lokal odlare och gick i konkurs. Företagets direktör och en platschef ställdes inför rätta men friades av Landskrona tingsrätt, som inte ansåg att åklagaren lyckats bevisa att det som skett var ett allmänfarligt brott eller att tunnorna orsakat utsläpp som skadat någon.

De ansvariga för företaget har inte bekostat något saneringsarbete som skett på marken i Teckomatorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.