Asylboendet har anmälts ett tiotal gånger av skolpersonal som är oroliga för barnen. Foto: Johan Dernelius

Flyktingbarn på boende far illa – socialtjänsten slår larm

Uppdaterad
Publicerad

Barn som sover på tunna madrasser, har huvudlöss och leker i illaluktande tomma korridorer. På Migrationsverkets boende Valhall park i Ängelholm har trångboddheten fått skolpersonal och socialtjänst att reagera, men trots det har inget hänt.

Asylboendet består av tre byggnader och rymmer idag drygt 250 personer, varav många barnfamiljer.

– Vi bor åtta personer här, mina systerbarn kommer från krig och är traumatiserade. På natten vågar de inte gå till toaletten som ligger på andra våningen, så de låter bli på hela natten om inte jag följer med, säger Laima Shreith.

Hon har snart bott här i ett och halvt år. På golvet ligger madrasser som barnen får dela på. Kylskåp att förvara medicin och mat är inte tillåtet, istället hänger familjerna inhandlat mat i påsar utanför fönstret.

TV: Se hela inslaget här

Försökt att protestera

När SVT Nyheter Helsingborg är på besök luktar det urin i korridorerna där barnen leker. Flera familjer som pratar med oss berättar att de vid flera tillfällen försökt att protestera.

Noor Mohammed kom till Sverige tillsammans med sin 16-åriga lillebror. De bor själva i ett rum och säger att de gemensamma ytorna är det största problemet. Hon berättar att många försöker hålla rent på egen hand, men det är mycket som inte fungerar.

– Det saknas redskap och förutsättningar för att vi ska kunna hålla ordning, säger hon.

Hon syftar bland annat på att dom är en hel korridor som delar på två toaletter. Strömmen har ibland gått flera dagar i rad och i tvättstugan finns två maskiner som hela huset delar på.

Asylboendet har anmälts ett tiotal gånger av skolpersonal som är oroliga för barnen. Foto: Johan Dernelius

Barnen trillar mellan stolarna

Valhall park asylboende är Migrationsverkets eget boende, därför menar socialtjänsten i Ängelholm att det inte är deras uppgift agera i frågan, men enligt enhetschefen har de fått in ett tiotal anmälningar från bland annat orolig skolpersonal.

– Det är skitigt, det är svårt att duscha och hålla rent och det är svårt att få studiero för barnen. Vi har även försökt få en familj att flytta till annat boende för att vi såg att barnen inte hade det bra, säger Birgitta Holm, enhetschef Integrationsenheten Ängelholm.

Men Migrationsverket menar att de inte känner till all den kritik som socialtjänsten och de boende påtalat.

– Vad jag har förstått handlar det om studiero. Vi har gjort specifika rum för att barnen ska kunna studera, bekymret är att när man lämnar dessa rum så blir de som en fritidsgård, säger Håkan Klein som är enhetschef.

Du skulle inte säga att det finns allvarliga problem på boendet just nu?

– Inte så vitt jag känner till, vi har ett barnperspektiv som vi jobbar efter som är starkt, säger Håkan Klein.

På socialtjänsten är man frustrerad. De säger att de har kontaktat Migrationsverket flera gånger, utan resultat.

– Vi får ingen respons från Migrationsverket, de säger att det ska bli skillnad men inget händer. Det är allvarligt, säger Birgitta Holm.

– Det kan vara så att kritiken nått myndigheten på lokal nivå, säger Håkan Klein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.