Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olu Lindström, avdelningschef för livsmedelskontroll vid Miljöförvaltningen i Helsingborg, ser allt fler återkommande fall vid livsmedelstillsyner. Foto: Klara Åkesson/SVT

Miljöförvaltningen i Helsingborg stänger ner allt fler livsmedelsverksamheter

Publicerad

Under ett år genomförs ungefär 1100 tillsyner av livsmedelsföretag i Helsingborg. Under de senaste åren ser miljöförvaltningen en tydlig trend i att allt fler verksamheter måste stängas ner.

– När verksamheter inte sköts möts vi av smutsiga golv, hål i väggar och skadedjur, säger avdelningschef för livsmedelskontroll, Olu Lindström.

Miljöförvaltningen ser också att allt fler fall måste följas upp då ägare inte rättar till problemen. Att det är allt fler brister som inte tillgodoses utan måste utvärderas i en efterkontroll tror Olu Lindström beror på två saker.

– Dels är det väldigt lätt att starta upp butiker och restauranger idag vilket gör att man kanske inte har insikt i vilket arbete som krävs. Samtidigt som det är många som saknar kunskapen om hur livsmedel ska hanteras och hur städning och miljön ska hanteras på ett korrekt sätt, säger hon.

Just underhållet av arbetsmiljön är en återkommande faktor.

Möts av hål i väggar, skadedjur och sviktande golv

– Vi möts av skitiga lokaler, där det finns smuts på golvet, skadedjur och hål i väggar. Ibland är det även att varor inte förvaras i rätt temperatur eller gamla fel som fortfarande inte åtgärdtas. I ett fall var det en person som tagit över en restaurang men inte vidtagit åtgärder så golvet sviktade och vi kände att det fanns vatten under plattorna, säger Olu Lindström.

Dock är Olu Lindström tydlig att poängtera att det finns de som sköter sig.

– I de allra flesta fall är det en bra miljö vi möter, men där det är dåligt är det dåligt, säger hon.

Hur problemen ska lösas är svårt att svara på men Olu Lindström menar att fortsatta insatser är ett måste.

Miljöförvaltningens arbete fortsätter

– För att komma till bukt med problemet krävs det att företagen som driver verksamheter skaffar sig rätt utbildning till sig själva och personalen. Att det införs rutiner och instruktioner för hur livsmedelshanteringen ska gå till och att man ser till att de efterföljs, för just nu brister det på flera ställen, säger Olu Lindström.

Miljöförvaltningen genomförde totalt 281 efterkontroller förra året, efter att inspektörer funnit brister i livsmedelshanteringen hos livsmedelsföretag i Helsingborg. Hittills i år har det genomförts 276 efterkontroller, alltså fem färre, och det med ett kvartal kvar av året. 

Se mer om livsmedelstillsynerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.