Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Sverige finns det 32 Naturum från Abisko i norr till Öresund i söder. Alla har fått en mindre budget på mellan 30 till 40 procent. Ett av dem är Naturum på Kullaberg där budgeten minskat med 40 procent. Se mer i klippet ovan. Foto: Linda Ekström/SVT

Mindre pengar till Naturum – oro på Kullaberg

Publicerad

De svenska naturreservaten har fått mindre pengar de senaste åren, vilket försvårat skötseln.

Nu minskar ännu ett stöd som kommer påverka från Abisko i norr till Öresund i söder.

Förra året minskade budgeten till skötseln av landets naturreservat med 60 procent. I år är den oförändrad men nu kommer ännu en åtstramning.

– Man kapar budgeten till Naturum med 30 till 40 procent, säger Daniel Åberg som är platschef på Kullabergs naturreservat i Skåne.

Från norr till söder

I Sverige finns det 32 så kallade Naturum – platser där man kan lära sig mer om det lokala natur- och djurlivet. Ett av dem finns på Kullaberg och där växer nu oron efter att deras budget minskat med 40 procent.

– Det vi måste fokusera på och som är vårt uppdrag, det är att sköta naturen här. Risken är att den biologiska mångfalden minskar. Och då kommer saker som anläggningar, toaletter, vindskydd och skräp i andra hand, säger Daniel Åberg.

Se hur Naturum och Kullabergs naturreservat påverkas i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.