• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Antalet covidpatienter på Helsingborgs lasarett har minskat något sedan i fredags. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Minskning av covidpatienter: ”Hoppas det är en ihållande trend”

Uppdaterad
Publicerad

Läget på Helsingborgs lasarett är nu något mindre ansträngt och sedan i fredags vårdas sex färre patienter för covid-19 i Helsingborg.

– Vi håller tummarna att det håller i sig, säger Katarina Lockman Frostred, tf verksamhetschef för akuten.

Måndagens nya coronasiffror visar att totalt 71 personer vårdas för covid-19 i Helsingborg. Det är en minskning med sex patienter sedan i fredags då 77 coronapatienter var inlagda.

– I dag skulle jag beskriva läget som ganska lugnt. Vi har färre inneliggande patienter än när det var som värst och vi har medarbetare som har hanterat covid-19 länge, säger Katarina Lockman Frostred, tillförordnad verksamhetschef för akuten i Helsingborg.

Färre intensivvårdas

Antalet patienter på Helsingborgs intensivvårdsavdelning har även minskat något, från elva stycken i fredags till tio under måndagen.

– Vi ser en nedgång vilket såklart är jätteskönt och vi hoppas att det är en ihållande trend att det håller på att vända, säger Katarina Lockman Frostred.

De senaste dagarnas snö och halka har däremot märkts av på akuten i Helsingborg under helgen.

– Vi ser en liten ökning med skador som man misstänker kan hänga samman med halkskador, som skador på handleder och fötter. Men det är en mindre ökning än vad vi kanske hade haft om det inte varit för coronapandemin. Folk verkar ha varit mer hemma, säger Katarina Lockman Frostred.

Svårt personalläge

Trots ett något mindre ansträngt läge gällande antalet coronapatienter är det fortfarande svårt att få ihop bemanningen på Helsingborgs lasarett.

– Det är verkligen ett pussel att få ihop det. Man får ju inte jobba med någon form av symptom och man måste vara hemma tills man får svar från provtagningen, säger Katarina Lockman Frostred.

Totalt i Skåne vårdas 21 färre patienter med covid-19 under måndagen jämfört med i fredags.

Förra veckan var läget mer ansträngt på Helsingborgs lasarett – hör läkaren Peter Hammarlund beskriva läget i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Peter Hammarlund beskriva situationen inne på Helsingbors lasarett just nu. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer