En person åtalas efter de våldsamma upplopp som pågick i Koppargården i Landskrona i samband med att Ramus Paludan höll en manifestation i området den 3:e april. Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänks ha kastat sten mot polis i Landskrona – åtalas för våldsamt upplopp

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern åtalas för våldsamt upplopp för att ha kastat sten mot polis under en manifestation som hölls av Rasmus Paludan i Landskrona i våras.

Det var i början av april, två veckor innan de så kallade påskupploppen, som en den högerextreme politikern Rasmus Paludan höll en manifestation i Landskrona.

Mannen i 20-årsåldern ska då ha deltagit i en folksamling som tvingat sig förbi avspärrningarna, sprungit mot polisen och kastat sten. Enligt ett vittne ska en sten varit nära att träffa en polismans huvud.

Filmbevisning

Nu åtalas mannen vid Lunds tingsätt för våldsamt upplopp.

Som bevis finns bland annat en film som visar hur folksamlingen går till angrepp mot polisen och hur mannen i 20-årsåldern kastar sten mot polisen.

Det finns även en chattkonversation där mannen skrivit till en bekant att han ”träffade hans bil på taket”.

Åtalas även för vapenbrott

I slutet på maj gjorde polisen en husrannsakan i mannens bostad. Då hittade de en skarpladdad pistol i en jacka och mannen greps och häktades senare.

För detta åtalas mannen för grovt vapenbrott.

Han förnekar samtliga brottsmisstankar.

Från arkivet: Vem är Stram Kurs partiledare Rasmus Paludan?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.