Motdemonstranter kastade sten mot kravalllutrustad polis och en polisbuss vid Skånegården i Malmö där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, höll en manifestation den 16 april. Foto: Johan Nilsson/TT

Sex gripna efter påskupploppen i Malmö – en anhållen

Uppdaterad
Publicerad

En person anhölls på måndagen misstänkt för våldsamt upplopp och sabotage mot blåljusverksamhet. Brotten ska ha skett i samband med upploppen som uppstod efter den högerextreme politikern Rasmus Paludans manifestation under påskhelgen.

På måndagen grep polisen sex män som misstänks ha varit delaktiga i upploppen i Malmö i påskas. Männen förhördes under måndagsmorgonen. En man anhölls och fem av dem släpptes på fri fot, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera om.

– En man är anhållen misstänkt för våldsamt upplopp och sabotage mot blåljusverksamhet. Nästa steg är ytterligare förhör med den anhållne, säger Tanja Johansson, åklagare vid Södra Skånes åklagarkammare, till SVT Nyheter Skåne.

Den anhållne mannen är misstänkt för inblandning i händelsen som inträffade på Skånegården den 16 april, då bland annat motdemonstranter försökte ta sig över polisens avspärrningar och en bil körde in i avspärrningsstaketet. En person greps då misstänkt för mordförsök men släpptes senare.

En annan händelse som polisen utreder gäller våldsamheterna som skedde på Bennets väg på Rosengård den 16-17 april, då bland annat en stadsbuss sattes i brand.

Planerar ni att hämta in fler personer i det här ärendet?

– Det kan bli aktuellt att vi hämtar in fler framöver, säger åklagare Tanja Johansson.

Påskupploppen på 60 sekunder:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.