Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mjölkpriserna har skenat förra året – trots det vädjar Skånemejerier om att bönderna ska minska sin produktion, hör bonden Anne-Marie Lindén förklara varför det blir svårt i klippet. Foto: Minna Korsgren/SVT

Mjölkbonden i Ängelholm om beskedet: Aldrig varit med om något liknande

Uppdaterad
Publicerad

Skånemejerier vädjar i ett brev till sina 300 mjölkbönder att minska produktionen och inte investera i sina anläggningar för att hjälpa företaget.
– Det är inte som att vi kan vrida på en kran, konstaterar mjölkbonden Anne-Marie Lindén.

Anne-Marie Lindén, som landsbygdsambassadör för Miljöpartiet i Skåne, har en gård i Spannarp sydost om Ängelholm. Hon har totalt 200 mjölkkor och levererar årligen två miljoner liter mjölk till Skånemejerier.

– Det är såklart ett sådant här brev skapar oro, det kan inte vara särskilt kul för unga bönder i början av karriären att få ett detta besked, konstaterar hon.

Hör Anne-Marie Lindén berätta mer och läsa brevet från Skånemejerier i klippet ovan.

”Enormt mjölköverskott”

Skånemejerier skriver i brevet att de har ett ”enormt mjölköverskott” som de tvingas sälja till industrin för ett ”mycket lågt pris” nedpressat på Europamarknaden vilket skapar ”stora ekonomiska förluster”, delvis för att kunderna i Sverige börjar tycka att mejeriprodukter är för dyrt och därmed köper mindre.

Mejeriet vill inte ställa upp på en intervju för SVT Nyheter men via mejl bekräftar presschefen Annette Gregow situationen.

Skånemejerier ägs sedan 2012 till 100 procent av internationella mejerikoncernen Lactalis Group.

Mjölken till Skånemejeriers produktion köps in från drygt 300 gårdar i Skåne och södra Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.