Skånemejerier har i ett brev till sina 300 mjölkbönder vädjat att de ska minska sin produktion och att skjuta upp investeringar. Foto: Minna Korsgren/SVT

Skånemejerier: vädjar till sina bönder: Mjölka mindre – investera inte

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev signerat den 17 februari vädjar Skånemejerier till sina 300 mjölkbönder att minska sin produktion och att skjuta upp investeringar.

Skånemejerier vill inte ställa upp på någon intervju med SVT Nyheter men presschefen Annette Gregow bekräftar situationen i ett mail:

– Vi har bett de leverantörer som planerar att minska eller till och med upphöra med produktion, att om möjligt tidigarelägga.

Uppmaningen från Skånemejerier kommer trots kraftigt ökade priser på just mejeriprodukter det senaste året.

Så sent som i förra veckan gick SCB ut med att matprisökningen 2022 är historisk och att just kostnaden för mejeriprodukter ökat med över 30 procent. Det här bidrar starkt till inflationen som allt mer verkar bita sig fast i Sverige.

Trots det varnar alltså Skånemejerier sina bönder för framtiden.

Kunderna minskar – enormt mjölköverskott

I brevet skriver företaget att efterfrågan på mjölkbaserade varor minskat och de ber sina bönder om att ”minska sin produktion så snart som möjligt” eftersom de har ett ”enormt mjölköverskott”.

Bönderna uppmanas även att inte investera i sin anläggningar i dagsläget.

Tvingas sälja billigt till industrin

En utväg då mejerierna inte blir av med sin mjölk är att vända sig till industrimarknaden och i större utsträckning sälja till exempel skummjölk och produkter som kan bli mjölkpulver, vilket man inte får samma ersättning för.

”Med tanke på att priserna på mejeriprodukter gått ned avsevärt i Europa senaste tiden måste detta överskott säljas till ett mycket lågt pris, vilket skapar stora ekonomiska förluster för oss”  skriver Skånemejeriers inköpsdirektör Göran Nihlén till bönderna.

Hör mjölkbonden Anne-Marie Lindén i Ängelholm om beskedet i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mjölkpriserna har skenat förra året – trots det vädjar Skånemejerier om att bönderna ska minska sin produktion, hör bonden Anne-Marie Lindén förklara varför det blir svårt i klippet. Foto: Minna Korsgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.