Kjell Nilsson avgår efter Panama-avslöjande. Foto: TT och Lindab/press

Lindabs tidigare ordförande Kjell Nilsson misstänks för grovt skattebrott

Uppdaterad
Publicerad

Förra våren avgick Lindabs ordförande Kjell Nilsson efter att SVT Nyheter avslöjat att han startat brevlådeföretag i Panama.

Nu misstänks den före detta ordföranden för börsbolaget Lindab för grovt skattebrott och han upptaxeras kraftigt.

Enligt ett beslut från Skatteverket upptaxeras Kjell Nilsson, som fram till i våras var ordförande för ventilations- och byggföretaget Lindab, kraftigt. Bland annat höjs hans beskattningsbara förmögenhet för 2006 med 38 miljoner kronor.

Dessutom misstänks Kjell Nilsson för grovt skattebrott och Skatteverket har anmält honom till Ekobrottsmyndigheten.

Panama-dokumenten

Startade brevlådeföretag

I våras avslöjade SVT Nyheter att Kjell Nilsson var en av de svenskar som omnämndes i de så kallade ”Panamadokumenten” och att han skaffat ett brevlådeföretag via advokatfirman Mossack Fonseca.

Strax efter avslöjandet lämnade Kjell Nilsson in en självrättelse till Skatteverket där han medger att han har tillgångar i utlandet som inte redovisats tidigare. Kjell Nilsson hävdar att självrättelsen är frivillig och uppger i en skrivelse till Skatteverket att de obeskattade tillgångarna funnits i ett panamanskt bolag som startats inför en planerad utlandsflytt till Dubai, ett upplägg som skulle vara fördelaktigt där.

Någon flytt till Dubai skedde dock aldrig och Skatteverket godkänner inte självrättelsen som frivillig, eftersom den inkommit efter det att Kjell Nilssons brevlådeföretag uppmärksammats. En skatteskyldig som frivilligt rättar oriktiga uppgifter slipper skattetillägg.

Förhördes av Skatteverket

I Skatteverkets omprövningsbeslut framkommer även att Kjell Nilsson förhörts av Skatteverket i november 2016.

I förhöret berättar Kjell Nilsson att han nåtts av nyheterna kring Panamaläckan av sina söner, efter att de kontaktats av sina kompisar som följt rapporteringen i media.

Kjell Nilsson avslutade då en semesterresa i Afrika och återvände till Sverige för att lämna in sina vapen till förvaring, innan han träffade SEB Luxemburg, som bett honom komma på ett möte. SEB gav då Kjell Nilsson rådet att lämna in en självrättelse av tidigare lämnade deklarationer.

Sparkades från Trelleborg

Malmöbördige Kjell Nilsson har tidigare varit vd på Trelleborg på 1990-talet, men fick sparken därifrån 1999 i en dåtida, mindre version av SCA-skandalen. Det avslöjades då att han och medbjudna direktörer och politiker åkt med företagets privatjet på exklusiva jaktresor. Han har även varit vd för Boliden.

SVT Nyheter fick kontakt med Kjell Nilsson per telefon.

– Jag befinner mig på andra sidan jorden och vill inte kommentera detta, säger han kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet