Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christel Kvant, ordförande i Naturskyddsföreningen Helsingborg, är kritisk till kommunens investering i Ängelholms flygplats. Foto: Erik Danielsson

Naturskyddsföreningar protesterar mot flygplatsaffär

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen protesterar mot de nordvästskånska kommunernas planerade köp av Ängelholms flygplats. Det är olämpligt både ur miljösynpunkt och av ekonomiska skäl, anser Naturskyddsföreningen i en skrivelse.

De sju kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Perstorp och Ängelholm vill rädda Ängelholms flygplats från nedläggning. Genom ett gemensamt bolag planerar de ta över driften från Peab. Mot dessa planer protesterar nu Naturskyddsföreningen.

”Känner stor oro”

– Vi representanter för föreningarna i de sju berörda kommunerna känner stor oro för kommunernas sätt att med detta beslut demonstrera sin likgiltighet inför klimathotet, heter det i en gemensam skrivelse.

Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd i Helsingborg, säger att Alliansen inte är likgiltig till klimathotet men att det inte finns något annat alternativ än att köpa flygplatsen.

För näringslivet

– Detta är inget vi vill göra. Vi hade helst sett att vi kunnat avstå att lägga skattepengar på en flygplats. Men konsekvenserna för näringslivet, sysselsättningen och tillväxten skulle bli stora om vi inte gjorde det. Därför går vi in med pengar under några år, säger hon.

Maria Winberg Nordström tror att det på sikt kommer andra trafikslag som tar över men att flyget behövs under överskådlig tid.

Någon exakt prislapp för flygplatsen finns inte, men det blir som mest 20 miljoner kronor. Därutöver ska kommunerna att gå in med eget kapital för att driva verksamheten. Enligt uppgifter till SVT rör det sig om ytterligare 30 miljoner kronor.

Uppmanar att avstå

Naturskyddsföreningen uppmanar partierna i de sju kommunerna att säga nej till affären. Dels är flygplatsen olönsam, dels för den med sig stora utsläpp av växthusgaser, anser Naturskyddsföreningen i skrivelsen.

I videon ovan hör du hur kommunen prioriterar när det kommer till klimatfrågan och näringslivet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ängelholms flygplats

Mer i ämnet