Flaggorna utanför Knutpunkten togs ner natten mot paradlördagen. Foto: Maria Makar/SVT

Nazister tar på sig flaggbränning i Helsingborg

Publicerad

I helgen försvann flera regnbågsflaggor från centrala Helsingborg. Nu tar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen på sig aktionen.

På sin hemsida skriver Nordiska motståndsrörelsen att man klippte ner 26 prideflaggor från Norra hamnen, Helsingborgs stadsteater och Knutpunkten under natten mot paradlördagen.

Redan under lördagskvällen la Nordiska motståndsrörelsen ut en film på sin Twitter där flaggorna låg uppradade. ”Titta vad en av våra läsare hittade i skogen! Gick tydligen åt mycket bensin för att få bort skräpet”, skrev man i inlägget, med hashtaggen #Helsingborg.

Dubbel flaggbränning

Men på sin hemsida skriver Nordiska motståndsrörelsen nu att det var deras egna medlemmar som tog ner och brände upp flaggorna. Där finns även bildbevis på aktionen.

LÄS MER: Helsingborg plundrat på prideflaggor

I juni togs prideflaggor utanför Dunkers kulturhus i Helsingborg ner och brändes upp av samma organisation. Liknande aktioner har skett runt om i landet.

”Gräver inte ner oss”

Helsingborg pride och RFSL Helsingborg vill inte kommentera att Nordiska motståndsrörelsen tagit på sig flaggplundringen.

– Vi vill inte ge dem någon uppmärksamhet, säger Camilla Bergvall.

– Vi tänker inte gräva ner oss i det här, vi hade en sjukt bra pride och fokuserar nu på nästa års festival, säger Daniel Bruér, ordförande för RFSL Helsingborg.

LÄS MER: Efter skjutningarna mot RFSL – Helsingborg pride storsatsar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.