Foto: SVT

Klart vem som bygger Landborgskopplingen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir NCC som tillsammans med Helsingborgs stad ska bygga den omdiskuterade Landborgskopplingen som ska knyta samman den 20 meter höga Landborgen med centrum.

– Landborgskopplingen är en del i en helhet för att utveckla centrum. Det är en passage som ska jämna ut Helsingborgs nivåskillnader och göra det enklare för gående och cyklister att ta sig fram. Den ska också göra det lättare för den som cyklar och kör bil att enkelt och smidigt parkera och nå centrala Helsingborg utan att behöva ta sig genom city, säger Marie Holmqvist, projektchef Stadsbyggnadsförvaltningen Helsingborgs stad, i ett pressmeddelande.

Landborgskopplingen är tänkt att bli ett underjordiskt bil- och cykelgarage i sex våningar och en gång- och cykelpassage, kostnaden väntas hamna på 350 miljoner kronor.

Ska vara klart 2020

– Tillsammans med Helsingborgs stad ska vi bygga ett modernt och tillgängligt parkeringsgarage samt en trygg och säker passage med rulltrappor och hissar upp- och nerför Landborgen för gående och cyklister, säger Nils Bjelm, divisionschef NCC Infrastructure, i ett pressmeddelande.

Men det är inte alla Helsingborgare som är positiva, 11 000 har skrivit under en namninsamling som kräver folkomröstning om projektet.

Bygget är tänkt att dra igång nästa höst och planen är att allt ska vara klart 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.