Projektledare Karolina Degerholm vill veta om den anlagda branden var riktad mot aktivitetshuset Lab. Foto: Petra Olsson/SVT

Nedlagd mordbrandsutredning väcker besvikelse

Publicerad

Beslutet att lägga ner utredningen om mordbrand efter attentatet mot köpcentret i Landskrona möter kritik från ungdomsverksamheten Lab. Verksamheten vill få klarhet i om den anlagda branden var riktad mot dem.

Bilder från insatsledarens kamera visar att räddningsstyrkan möttes av fullt utvecklade bränder i två delar av köpcentret på Pilängstorget i december förra året. Det brann alltså både i pizzerian och i aktivitetshuset Lab när räddningstjänsten kom till platsen.

Detta trots att aktivitetshuset utgjorde den enda avgränsade brandcellen i fastigheten. Uppgifterna är helt nya för ungdomsverksamhetens projektledare.

Branden på Pilängstorget

– Vi hade inte hört talas om det alls. Vi hade bara hört talas om att det var anlagt i pizzerian så det kom lite som en chock faktiskt att någon med vilje skulle ha tänt på våra lokaler. För vi har inga fiender, vi vet inte varför man skulle tända på våra lokaler, säger Karolina Degerholm, projektledare för ungdomsverksamheten Lab.

Läs mer: Tjejernas nya klubb brann ner till grunden

Projektledare Karolina Degerholm vill veta om den anlagda branden var riktad mot aktivitetshuset Lab. Foto: Petra Olsson/SVT

Hon är besviken över att åklagaren har lagt ner utredningen om mordbrand när det har kommit fram nya uppgifter från räddningstjänsten.

Omfattande utredningar

Men kammaråklagare Malin Granström menar att det har gjorts omfattande utredningar som gör att det går att utesluta att Lab skulle ha varit en måltavla för gärningsmännen.

Polisens tekniker har gått igenom hela fastigheten med en brandhund som är utbildad i att hitta brandfarliga vätskor och hunden har bara markerat inne i pizzerian.

– Sedan har polisens tekniker tittat på byggnadens konstruktion och brandskador i övrigt och då sett att skadorna inne i Labs lokaler som också är omfattande, måste ha uppstått via brandgaser som har kommit genom hål i plåttaket från pizzerians lokal som ligger vägg i vägg med Labs lokal, säger åklagare Malin Granström.

Det enda som gick att rädda var ett par tavlor som några av tjejerna hade målat. Foto: Petra Olsson/SVT

Maskerade gärningsmän

Det har kommit fram en hel del nya uppgifter i utredningen som nu alltså läggs ner. Pizzeriaägaren har berättat för polisen hur två maskerade gärningsmän dök upp när han skulle stänga pizzerian på kvällen den 27 december.

– De bär på någon form av påse. Den ena gärningsmannen drar fram en kniv och för honom ut ur lokalen. Och sedan fortsätter den andra in i pizzerian. Efter en stund så springer gärningsmannen som har varit inne på pizzerian ut ur lokalen, tar med sig nummer två som står utanför med kniv och sedan går det ungefär tio sekunder innan han hör att det smäller till därinne och att det brinner, och han själv kastas bak av tryckvågorna då. Det är hans redogörelse.

Åklagare Malin Granström menar att det har gjorts en omfattande utredning som gör att det går att utesluta att Lab varit en måltavla för gärningsmännen Foto: Petra Olsson/SVT

”Har nått vägs ände”

Trots den här redogörelsen säger åklagaren att det inte går att komma vidare i utredningen. Detta eftersom polis och åklagare menar att de inte kan hitta gärningsmännen.

– Vi har en totalförstörd fastighet, vi har inte kunnat hitta DNA eller någonting annat, det finns ingen kamerautrustning som är kvar som har kunnat filma händelseförloppet. Vi känner att vi har nått vägs ände, säger Malin Granström.

Trots att aktivitetshuset Lab utgjorde den enda avgränsade brandcellen, brann det förutom i pizzerian även i Lab när räddningstjänsten kom till platsen. Foto: Petra Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Pilängstorget

Mer i ämnet