Foto: Mikael Nilsson

Styrkan möttes av två fullt utvecklade bränder

Uppdaterad
Publicerad

Hur branden i köpcentret i Landskrona startade är ett mysterium för räddningstjänsten som fortfarande inväntar polisens utredning.

Insatsledarens film visar att styrkan möttes av en fullt utvecklad brand på två ställen – i pizzerian och aktivitetshuset Lab.

– Vi förstår inte fortfarande inte varför det såg ut så. Det är därför vi är väldigt intresserade av polisens utredning, säger Eva Lövbom, chef för räddningstjänsten i Landskrona.

Branden på Pilängstorget

Räddningstjänstens egen insatsutvärdering ska bland annat förklara varför det dröjde innan insatsen kunde starta. Utvärderingen är fortfarande inte klar, men det står redan klart att brandmännen var tvungna att vidta försiktighetsåtgärder.

– De fick höra att det hade hörts en explosion och att det började brinna väldigt kraftigt. Det är klart att man blir försiktig, säger Eva Lövbom.

Insatsen har fått kritik

Landskronahem ägde fastigheten på Pilängstorget och hyrde ut lokaler till aktivitetshuset Lab för barn och ungdomar, en pizzeria, en mataffär och en spelbutik. Ägaren av matbutiken har kritiserat räddningstjänstens insats och menar att det hade gått att rädda affären.

Den stora branden på Pilängstorget inträffade den 27:e december klockan 22.30. Branden rubriceras som grov mordbrand och totalförstörde hela byggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Pilängstorget

Mer i ämnet