Bjarne Andersen befann sig i sin lägenhet när han hörde en kraftig explosion. Foto: SVT

Han filmade branden från sin lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att branden vid Pilängstorget i Landskrona var anlagd. Flera av dem som bor i området är oroade över utvecklingen runt Koppargården.

Bjarne Andersen befann sig i sin lägenhet ett stenkast från köpcentret på Pilängstorget i Landskrona när han hörde en kraftig explosion.

Han tog fram kameran och började filma när han insåg att byggnaden stod i lågor.

Branden på Pilängstorget

– Det kom en stor explosion. Jag trodde faktiskt det var en handgranat. Golvet här vibrerade. Det gick väldigt snabbt, inom en halvtimme var allting övertänt, säger Bjarne Andersen.

Många blir drabbade

Det var sent på tisdagskvällen som det började brinna i pizzerian i köpcentret på Pilängstorget i Karlsundsområdet, i närheten av Koppargården. Räddningstjänsten försökte stoppa brandens spridning med alla verksamheten i köpcentret totalförstördes.

Pizzerian utsattes för ett brandattentat i oktober tidigare i år. Polisen misstänker nu grov mordbrand.

I byggnaden fanns flera verksamheter, som en livsmedelsbutik och ett aktivitetshus för unga.

Bjarne Andersen, som har engagerat sig i områdets utveckling genom åren, menar att många blir drabbade.

– Det berör många äldre personer i området som har handlat i affären. Det kan göra att yngre människor inte vågar starta verksamheter här.

Utsatt område

Alexandra Nilsson, som har en kolonistuga i Kopparhögarnas koloniområde i närheten, är oroad. 

Koppargården har av polisen pekats ut som ett av de mest utsatta i Sverige.

– Det är mycket sprängningar, det är mycket handgranater och det är mycket som blir förstört här. Härute har det varit rena vilda västern länge tycker jag. Jag som Landskronabo och många andra som har bott här i sitt liv känner ju en stor oro för stadens utveckling, absolut, säger Alexandra Nilsson.

”Förfärlig händelse”

Landskronas kommunalråd Torkild Strandberg (L) ser allvarligt på händelsen.

– Det här är en förfärlig händelse, det är många som är drabbade av det. Det är affärsinnehavare och människor som har sin försörjning och utkomst utifrån det här, säger han.

Rör det sig om mordbrand förväntar han sig att polisen griper gärningsmännen.

– Men det är uppenbart att polisen i Sverige har stora problem för närvarande att se till att lösa, förebygga brott och se till att människor döms för dem.

Många är oroliga. Ska man vara rädd om man bor här?

– Området har stora utmaningar. Det är ett av de områden som har utpekats av rikskriminalpolisen som ett område som kräver särskild uppmärksamhet.

Men enligt kommunalrådet är en förändring på gång.

– Under 2017 startar Landskrona stad tillsammans med en lång rad aktörer ett ganska omfattande arbete för att lyfta och förändra det här området. Vår ambition är hög och vi ska bli ett nationellt föredöme för hur man hanterar och förändrar ett miljonprogramsområde.

Vill göra området attraktivt

Torkild Strandberg vill inte gå in på några detaljer, men det handlar bland annat om att få en större blandning av bostadsformer.

– Det här ska bli ett område där man väljer att bo, inte där man bosätter sig om alla andra möjligheter är uttömda. Det handlar om att blanda upplåtelseformer och göra området attraktivt och dra fördel av det fantastiska området med en skog och ett stort idrottsplatsområde som finns intill, säger Torkild Strandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Pilängstorget

Mer i ämnet