Det rinner cirka sex liter vatten i minuten från en kran – NSVA tipsar bland annat om att stänga av den vid tandborstning. Foto: TT

NSVA varnar: Redan oroande hög vattenförbrukning i Båstad

Uppdaterad
Publicerad
Vattenbristen i Båstad kommun är ett återkommande inslag under sommarsäsongen. Nu går vattenleverantören NSVA ut och varnar för att de redan ser en oroväckande hög förbrukning i kommunen.

Den torra våren har gjort att grundvattenmagasinen är märkbart lägre. Samtidigt såg NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp, en tydlig ökning i vattenförbrukningen i Båstad under första maj-helgen.

– Läget är stabilt för tillfället i Båstads kommun, men vattenförbrukningen är oroande hög så här tidigt på säsongen och vattnet ska ju räcka hela sommaren, säger Jonas Håkansson, Chef avdelning Dricksvatten på NSVA i ett pressmeddelande.

Återkommande problem

Vattenbristen är inget nytt problem för Båstad som varje sommar uppmanas spara på vattnet.

Vid förra årets bevattningsförbud ringde kommuninvånare och angav sin grannar som bröt mot förbudet – och NSVA patrullerade i områden för att informera boende.

– Vi har märkt en bättre förståelse de senaste åren att följa rekommendationer att hushålla med vattnet så att det räcker hela sommaren. Även om turismen sjunker något i år på grund av Corona-epidemien så är det ändå viktigt att spara på det kommunala dricksvattnet, säger Jonas Håkansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer