I dag startar bygget på Ångfärjetomten

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleds arbetet med att utveckla Ångfärjeområdet i Helsingborg. Det kommer innebära både buller och avstängningar när kajen vid Tullhuset ska rivas.

– Vi river först den befintliga kajen på större delen av sträckan och slår sedan spont för den nya kajen och fyller ut mellan den nya och tidigare kajlinjen. Totalt är det 110 meter ny kaj som ska byggas, säger Anette Fröberg, projektledare för kajutbyggnad.

– I samband med själva spontningsarbetet blir det en del buller vilket kommer att störa de som bor och arbetar i närheten. Däremot begränsas bullret framför allt till dagtid mellan klockan 7.00 och 17.00, säger Anette Fröberg.

Ångfärjestationen flyttas i vår

I samband med att arbetet drar igång stänger staden av kajen från Tullhuset och ner till hörnet med stängsel. Även delar av den västra parkeringsplatsen på Hamntorget stängs av för att entreprenören ska kunna använda ytorna under utbyggnaden.

I början av 2016 ska arbetet med att förlänga kajen vara klart. Under våren ska Ångfärjestationen flyttas. Nästa sommar startar schaktarbeten inför byggnation av underliggande garage och därefter startar bygget av mötesanläggningen, hotell och bostäder. Om fem år beräknas den nya mötesplatsen, hotell och bostäder vara klara.

– Det är bra att arbetet med sista etappen i Norra hamnen nu drar igång. Helsingborg växer och det behövs nya bostäder och mötesplatser. Med utvecklingen i Ångfärjeområdet förstärks Helsingborgs koppling till vattnet med fler vattennära mötes- och utsiktsplatser. Strandpromenaden, Gröningen och kajpromenaden i Norra hamnen får en naturlig fortsättning och knyts in mot city, säger Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.