Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alice Lettius från Allerum är en av de första kvinnorna som fött i vatten på Helsingborgs lasarett. Hör henne berätta om upplevelsen i videon ovan. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Alice födde sin dotter i vatten: ”Stor skillnad från min första förlossning”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan april har gravida kunnat föda i vatten på Helsingborgs lasarettet.

Förlossningsavdelningen är den andra i Skåne som erbjuder möjligheten.

Alice Lettius från Allerum födde sin dotter Agnes häromveckan på Helsingborgs lasarett. Det var hennes andra förlossning och den här gången födde hon i vatten.

– Det var väldigt häftigt och kändes som en naturlig process i en väldigt lugn miljö, säger Alice Lettius.

Sedan början av april, när möjligheten öppnades för att föda i vatten, har fem andra gravida haft vattenförlossning på Helsingborgs lasarett.

– Vi har märkt en ökad efterfrågan och nu finns många studier om vattenfödslar.  Det har bidragit till att vi nu kan erbjuda det även här i Helsingborg. säger Malin Heimdahl, barnmorska.

Naturlig smärtlindring

På förlossningsavdelningen i Helsingborg finns två badrum med stora badkar, ljuset är dämpat och personalen har tänt elektriska blockljus. Att bada i det varma vattnet fungerade som en naturlig smärtlindring för Alice.

– Jag behövde ställa mig upp en gång och fick en krystvärk och det var fruktansvärt, jag kände jättestor skillnad på att vara nere i badet och uppe, säger Alice Lettius.

Att föda i vatten var inte planerat men föreslogs som ett alternativ eftersom hon uppfyllde kriterierna.

– Jag visste inte om att det var möjligt och hade jag vetat om det hade det varit lättare att kunna förbereda sig mentalt, men det kändes ändå bra, säger Alice lettius.

Erbjuds på allt fler kliniker

Den ökande efterfrågan har även setts på andra ställen i landet, bland annat i Västmanland och Uppsala som också infört detta senaste åren. I Skåne erbjuds möjligheten sedan tidigare i Ystad.

– Efterfrågan ökar vilket är huvudanledningen till att fler och fler kliniker börjar erbjuda vattenfödsel. Vi har hittills en ojämlik vård på så sätt att alla kliniker inte erbjuder vattenfödsel, säger Hanna Ulfsdottir, barnmorska och biträdande lektor vid Karolinska Institutet som forskat på vattenfödsel.

Är vattenfödsel något för alla? Hör Malin Heimdahl berätta om vattenförlossning i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är förlossning i vatten något för alla? Det svarar barnmorskan Malin Heimdahl på Helsingborgs lasarett på i videon. Foto: SVT/Cecilia Jönsson Silfversparre

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.