SVT:s reporter har provåkt de nya elbussarna i Landskrona. Foto: SVT

Ta en titt inne i Landskronas nya elbussar

Uppdaterad
Publicerad

Nu rullar Landskronas stadbussar enbart på el. Därmed är kommunen först ut i Skåne – och störst i landet – med helt elektrifierad busstrafik.

– Man skulle kunna köra de här bussarna inomhus, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

På Landskronas gator kör nu ett 20-tal grönmålade, elektrifierade bussar. De tidigare fem trådbussarna inräknade. 14 nya elbussar har ersatt de tidigare biogasbussarna, vilka var uttjänta och i behov av att bytas ut.

Siktar högt

Teknikskiftet är ett steg närmare Skånetrafikens mål om en

Landskrona
Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden. Foto: SVT

kollektivtrafik utan några utsläpp överhuvudtaget.

Bussbolaget Nobina, som kör på uppdrag åt Skånetrafiken, framhåller att elen endast kommer från förnybara källor.

– Elen är mijöcertifierad utifrån Naturskyddsföreningens krav. Det är tuffa krav och väldigt ren el, säger Danica Caganic, säger affärsutvecklare på Nobina.

Mindre buller och ett renare utsläpp. Det är vad Carina Zachau, framhåller som miljöfördelarna med elbussar framför de tidigare gasbussarna.

– Framför allt är de tysta och väldigt bekväma, säger hon.

Tyst och bevämt

Bland de resenärer som SVT pratat med är det just tystheten och bekvämligheten som framhålls som det positiva med de nya bussarna.

Nu sprider sig också elektrifiering av kollektivtrafiken i Skåne.

– Helsingborg är på gång med det vi kallar Helsingborgsexpressen, likaså Malmö. Malmöexpressen kommer att utökas med fler linjer som blir eldrivna, säger Carina Zachau.

Här är Landskronas nya elbussar

Busssatningen är resultatet av ett samarbete mellan Landskrona stad, bussbolaget Nobina och Skånetrafiken.

De fjorton batteribussarna i Landskrona är tillverkade av kinesiska BYD, Build Your Dreams. Laddningen av bussarna sker i en depå. De kan köra cirka 20 mil innan de behöver laddas. Elen, som bussarna går på, är märkt med Naturskyddsföreningens Bra miljöval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landskrona

Mer i ämnet