Saneringen och oljeutsläpp vid Vikens havsbad i lördags. Foto: Pär Ragvald/Höganäs kommun

Nu saneras oljan – marint naturreservat drabbat

Uppdaterad
Publicerad

Oljan upptäcktes under lördagen längs med kusten i Helsingborg och Höganäs. Nu har arbetet påbörjats med att sanera de drabbade stränderna.

Det är ett begränsat utsläpp av en tjockflytande olja som upptäckts framförallt vid stränderna i Hittarp, Domsten, Viken, Lerberget och i Höganäs.

– Men det är för mycket för att komma från någon fritidsbåt. Inom några dagar kommer vi få svar från de prover vi tagit på oljan vilket kan ge mer information, konstaterar Elisabet Lindberg som är strandansvarig i Helsingborg.

Det är inte särskilt vanligt att fartyg rengör sina tankar i sundet berättar Lars Persson från länsstyrelsen. I helgen blåste det västliga vindar.

– Men oljan kan ha färdats med strömmarna, säger Elisabet Lindberg.

Sanering sker för hand

Den mesta av oljan har fastnat i tången som ligger uppspolad på stränderna. Även det marina naturreservatet Grollegrund, där bland annat den känsliga rödhajen förökar sig, är drabbat.

– Eftersom stranden är stenig är det mycket svårare att sanera den, där kommer vi behöva ta upp tången med plastpåse för hand. Vi måste göra en bedömning hur vi ska gå till väga med de stenar som nu är insmorda i olja, även små utsläpp gör skada för miljön.

Sandstränder är lättare att sanera då man kan köra ut med traktor och ta upp tången som nu klassas som miljöfarligt avfall. I Höganäs kom man igång med att röja vid Vikens havsbad redan på lördagen.

Uppmaning: bada inte från stränderna

– Vi uppmanar allmänheten att inte röra tången så att den riskerar att spridas ytterligare, det råder inte badförbud men vi vill att man i så fall gör det från bryggorna och hundar ska vara kopplade, oljan kan vara farlig att komma i kontakt med.

Kustbevakningen har varit ute med både fartyg och flyg för att se om det finns mer olja ute till havs utan att hitta något. Deras provtagning syftar till att hitta en eventuell förövare som släppt ut oljan. Det kan röra sig om ett fartyg som tvättat sin tank.

– Men det är som att leta en nål i en höstack, säger Elisabet Lindberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten uppmanade mellan lördagskvällen och söndagsförmiddagen alla att undvika kontakt med vatten, efter man hittat oljespill på stränder. Foto: Johnny Johansson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer