Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten uppmanade mellan lördagskvällen och söndagsförmiddagen alla att undvika kontakt med vatten, efter man hittat oljespill på stränder. Foto: Johnny Johansson

Efter oljeutsläppet: Kommuner vill inte ha strandbesök – ska saneras

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänstens badavrådan längs kusten hävdes på söndagsförmiddagen efter att Kustbevakningen inte hittat någon olja till havs. Men Höganäs kommun avråder fortfarande från bad i Viken och Helsingborgs stad uppmanar allmänheten att inte beträda flera stränder.

På lördagskvällen utfärdade räddningstjänsten ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – sedan en mindre mängd olja nått stränderna norr om Helsingborg. En farhåga fanns då om att mer olja kunde finnas längre ut i det öppna vattnet. I synnerhet gällde avrådan i orterna Hittarp, Domsten, Viken, Lerberget och Höganäs.

”Man ska undvika att röra det”

Under söndagen har Kustbevakningen kontrollerat området utanför stränderna med ett oljesaneringsfartyg och flyg för att kontrollera omfattningen av utsläppet, men man har inte hittat någonting i vattnet.

– Ingenting, det är därför vi tagit beslutet att häva VMA, säger Peter Hjort, inre befäl på räddningstjänsten.

Det finns dock fortfarande oljespill på flera stränder.

– Man ska undvika att röra det, säger Peter Hjort, och förklarar att kommunerna nu kommer att ta över och sanera på platserna.

Stränderna ska saneras

Helsingborgs stad uppmanar allmänheten att inte beträda stränderna från Domstens hamn till Grå Läge.

– Oljan ligger i strandkanten i tången och det är risk att både människor och hundar kan få det på sig, det är det vi vill undvika, säger Anna Möller, stadsbyggnadsdirektör på Helsingborgs Stad, som säger att deras saneringsarbete kommer påbörjas under måndagsmorgonen.

Även Höganäs avråder från bad i Viken, då sanering pågår.

Brottsanmälan upprättad

Källan till utsläppet är oklart.

En brottsanmälan är upprättad och utifrån vad analysen av oljan visar kommer man ta ställning kring vilka andra åtgärder som ska genomföras, enligt Kustbevakningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.