Knutpunkten ska bli tryggare i och med flera åtgärder från bland annat Trafikverket och Helsingborgs stad. Foto: SVT

Nu ska Knutpunkten bli tryggare – krafttag från flera håll

Publicerad

I juli knivhöggs en ordningsvakt – och flera gängbråk har inträffat vid Knutpunkten. Nu ska platsen bli tryggare, bland annat med hjälp av effektivare kameraövervakning och en fördubbling av antalet ordningsvakter.

Bara i år har det varit en rad rån och våldsbrott på Knutpunkten. Bland annat knivhöggs en ordningsvakt i armen i början av juli i år.

Nu ska det bli tryggare vid Knutpunkten i Helsingborg och det är en rad åtgärder som ska genomföras.

Bland annat kommer det ske en dubblering av antalet ordningsvakter under kvällen och natten, sex dagar i veckan. Från två till fyra ordningsvakter.

– Vi har ju haft en del problem på Knutpunkten och vi har haft mycket kontakt med fastighetsägaren och Helsingborgs stad, för att se vad det finns för lösningar, säger Sven Holgersson, lokalpolischef.

Kameraövervakning direktkopplad till polisen

Trygghetsinitiativet kommer från Trafikverket, fastighetsägaren Wihlborgs och Helsingborgs stad. Bakgrunden är bland annat den trygghetsmätning som gjorts i staden och de incidenter som skett på just Knutpunkten.

Förutom fler ordningsvakter kommer det ske en mer effektiv kameraövervakning. Dessutom kommer själva Knutpunkten få en helt annat utformning.

– Knutpunkten kommer få ett förändrat uttryck. Avgångshallen kommer få en tydligare avgränsning till bland annat restauranger och annan service här inne. Strategin är också att Knutpunkten ska bli mer en station än en fritidsgård, säger Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Kameraövervakningen på stationen kommer också förändras.

– Vårt mål är att kamerorna ska vara direktkopplade till polisens ledningscentral, polisen kommer kunna se vad som händer i realtid, säger Christian Orsing.

– Det kommer alltid att vara en oro på sådana platser, där det vid vissa tillfällen är mycket folk som rör sig. Vi har redan den här typen av kameraövervakning på flera andra platser i staden, säger Sven Holgersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.