Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Södra sjukhusområdets tidigare huvudbyggnad kommer det snart bli undervisningslokaler för Campus Ängelholm. Foto: Caroline Martos / SVT

Nu ska studenterna lockas till Ängelholm

Publicerad

Våren 2022 härjade en storbrand på södra sjukhusområdet i Ängelholm som slukade fastigheter för 100 miljoner kronor. Men nu börjar detaljplanearbetet för att bygga en helt ny stadsdel här – och locka studenter till staden.

För snart två år sedan var storbranden på södra sjukhusområdet i Ängelholm förstasidenyheter. Idag är det till största del tomt. Men snart kan detta vara en ny stadsdel där det levs studentliv.

Hör kommunstyrelsens ordförande och Campus Ängelholms projektledare berätta i inslaget varför man vill satsa på att göra Ängelholm till en studentstad.

Undervisning redan igång

För några år sedan gick 34 lokala företag ihop och bildade Ängelholms Akademi, med en vision om ett centrum för högre utbildning i Ängelholm. Det första steget blev verklighet i höstas när ett mindre antal elever började en kortare utbildning i ledarskap via Högskolan i Halmstad på Campus Ängelholm, men i tillfälliga lokaler.

Detaljplan har påbörjats

I december godkände kommunstyrelsen en ansökan om planbesked för en en helt ny stadsdel på södra sjukhusområdet uppbyggt runt ett campus med tillhörande studentbostäder. I och med det påbörjas nu detaljplanearbetet för den nya stadsdelen.

Vänsterpartiet reserverade sig som enda parti mot beslutet, de vill hellre se att området används för att bygga billiga bostäder även för icke-studenter.

– Jag tror absolut att vi måste tillföra fler bostäder så jag ser egentligen inte att det ena står mot det andra utan detta är ju en möjlighet att bygga en helt ny stadsdel runt ett campus, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Målet: Samla högre utbildning

Redan till hösten 2024 flyttar några utbildningar in i den före detta huvudbyggnaden till södra sjukhuset och inom några år hoppas Bo-Gustaf Snygg, styrelseordförande i Ängelholms akademi och projektledare för Campus Ängelholm, att här står ett campus som erbjuder flera typer av eftergymnasial utbildning: högskole-, YH- och vuxenutbildning.

– Vi har ett aktivt näringsliv med många starka aktörer som jag hoppas kan locka studenter att vilja starta ett liv i Ängelholm, säger Bo-Gustaf Snygg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.