Två män döms nu för storbranden i Ängelholm där stora delar av södra sjukhusområdet brann ned. Foto: TT/Johan Nilsson

Två döms för storbranden på södra sjukhusområdet i Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Det var i mars i år som en stor brand utbröt i Ängelholm då stora delar av södra sjukhusområdet brann ner och 39 äldre fick evakueras. Nu döms en 18-årig man och en 21-åring man för grov mordbrand.

De båda männen bodde på ett HBV-hem som fanns på området. 21-åringen har erkänt brottet och menar att han och 18-åringen var upprörda på personalen och ville visa sitt missnöje genom att starta en mindre brand som brandkåren skulle kunna släcka.

– Det har funnits ett par svåra frågor i målet. En är om de åtalade insåg att branden kunde bli så stor, säger Dan Töllborn, rådman, i ett pressmeddelande.

Storbranden i Ängelholm

”Finns övertygande bevisning”

Båda männen har genomgått rättpsykiatrisk undersökning som visat att 21-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och han döms därför till sluten psykiatrisk vård, medan 18-åringen döms mot sitt nekande till sex års fängelse.

– Det finns en övertygande bevisning att båda två har varit delaktiga i att starta branden och att de varit likgiltiga för vilka konsekvenser detta kunde få. Som den okontrollerade branden utvecklades innebar den en omfattande fara för liv och egendom. Därför döms de för grov mordbrand, säger Dan Töllborn.

Åklagaren Helene Jacobsson hade däremot yrkat på minst åtta års fängelse.

– Vi tycker att det finns flera omständigheter som är särskilt försvårande, att branden har inneburit fara för många människor, att man anlagt den på natten medan folk har sovit och att det handlar om ett stort värde, säger hon.

Värde av 100 miljoner

Branden drabbade ett äldreboende, en förskola, ett LSS-boende och kontorslokaler tillhörande Region Skåne och Ängelholms kommun. Det sammanlagda värdet på byggnaderna är omkring 100 miljoner kronor.

Åklagaren har inte bestämt sig om hon ska överklaga domen eller inte.

Skadeståndsanspråken som kommit in kommer att hanteras separat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Ängelholm

Mer i ämnet