Hovrätten upphäver domen och friar en av männen som åtalades för storbranden i Ängelholm. Foto: Johan Nilsson/TT

Hovrätten friar en av de åtalade för Ängelholmsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs tingsrätt dömde två unga män för grov mordbrand efter den anlagda eldsvådan på ett HVB-hem i Ängelholm. Men nu ändrar hovrätten domen – en av männen frikänns.

Branden började på HVB-hemmet, där båda männen bodde, och spred sig snabbt till andra hus runt omkring. Bland annat drabbades ett äldreboende. En 21-åring erkände att han startat eldsvådan medan hans 18-åriga kompis har neka till brott.

Båda genomgick rättpsykiatrisk undersökning som visat att 21-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och han dömes därför till sluten psykiatrisk vård för grov mordbrand.

Storbranden i Ängelholm

18-åringen dömdes mot sitt nekande för samma sak till sex års fängelse.

Frikänns helt

Det var bara 18-åringen som överklagade tingsrättens dom. Och nu frikänner hovrätten honom helt. Rätten motiverar sitt beslut med att det finns besvärande omständigheter för 18-åringen – men hovrätten anser samtidigt inte att 21-åringens uppgifter om att 18-åringen varit delaktig varit konsekventa.

Inte heller utredningen visar tydligt att han var med och startade branden.

SE MER: Se bilder på brandförödelsen från ovan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Ängelholm

Mer i ämnet