Sjuksköterskan efter Ängelholmsbranden: ”Brandlarmet utlöstes inte”

Publicerad

Räddningstjänsten i Skåne nordväst utreder nu storbranden som ödelade delar av södra sjukhusområdet i Ängelholm i mars. Sjuksköterskan Ann Ekelund vill ha svar på varför hon aldrig hörde något larm i lokalerna – trots att det brann på taket.

Ann Ekelund jobbade natt inom ASIH, en verksamhet som ger svårt sjuka avancerad vård i hemmet, när södra sjukhusområdet drabbades av en anlagd brand.

Hon har tidigare riktat kritik mot hur Region Skåne hanterat efterspelet av branden.

Storbranden i Ängelholm

Den aktuella kvällen hörde Ann Ekelund och hennes kollega ljud utifrån gården, men inget som omedelbart fick dem att reagera. 

– Det lät som en klocka som pinglade, men det hade vi hört flera gånger förr. Efter en stund dök en brandman upp och frågade var det brann. Men vi visste ingenting, berättar Ann Ekelund.

I klippet hör du hennes upplevelser från brandnatten.

Drabbade av branden intervjuas

Något brandlarm inne i lokalerna hörde inte Ann Ekelund. Det var först när kollegorna stod i förrådet som de uppfattade något som lät som fotsteg på taket – ljud som visade sig vara en fullt utvecklad brand på taket ovanför dem.

Brandförloppet utreds nu av räddningstjänsten i nordvästra Skåne.

Men varför Ann Ekelund inte hörde något larm är för tidigt att säga, enligt Johan Hedin, brandingenjör.

– Vi intervjuar nu personer som befann sig i lokalerna för att ta reda på vad som hänt, i vilka delar larmet inte låtit och vilka verksamheter som funnits i lokalerna, säger Johan Hedin.

Men enligt arbetsgivaren och fastighetsägaren fungerade deras egna system.

Region Skånes Ingrid Vesterberg, verksamhetschef för ASIH, säger till SVT att det fanns fungerande larm inuti lokalerna – men bekräftar att det yttre larmet inte varskodde hennes personal.

– Det som var bristen var att skalbrandlarmet inte var kopplat in till våra lokaler. Det är fastighetsägaren som äger den frågan.

”Fungerar som det ska”

Ängelholmshems vd, Mats Nilsson, tillbakavisar dock att det förhöll sig så.

– Det här brandlarmet är indelat i olika sektioner, och branden började i en annan ände än den anställda befann sig i. Det är först när det börjar brinna i hennes del av fastigheten som larmet går. Larmet testas regelbundet av en auktoriserad firma. Det fungerar som det ska, säger han.

Räddningstjänsten kan inte uppge när utredningen, med eventuella svar på larmfrågan, blir färdig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Ängelholm

Mer i ämnet