Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du specialistsjuksköterskan Ann Ekelund som efter branden i Ängelholm inte längre vill arbeta för Region Skåne. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Sjuksköterska kritisk till regionen efter brandnatten i Ängelholm: ”Vi skulle inte prata med media”

Uppdaterad
Publicerad

Brandnatten blev Ann Ekelunds sista arbetspass för Region Skåne. Hon räddade utrustning för att upprätta verksamheten – men är starkt kritisk till hur arbetsgivaren hanterat händelsen.

– Det värsta är tystandet, säger hon.

Den natt då södra sjukhusområdet i Ängelholm ödelades i en stor brand jobbade specialistsjuksköterskan Ann Ekelund på ASIH i Ängelholm, en verksamhet som ger avancerad sjukvård åt svårt sjuka personer i hemmet.

Under kvällen reagerade kollegorna på märkliga ljud – dels från ett larm utifrån och dels från något som lät som fotsteg på taket.

Storbranden i Ängelholm

– Till slut går vi ut och då ser vi en gigantisk rökutveckling och brand precis bakom vårt förråd.

Kollegorna sprang tillbaka in i lokalerna för att rädda utrustning – såsom syrgastuber och akutväskor med läkemedel – men lämnade bakom sig personliga tillhörigheter.

I klippet hör du Ann Ekelunds kritik mot att hon nu själv får stå för självrisken – och hur arbetsgivaren svarar på detta.

”Ingen skulle kontakta media”

Ann Ekelund går nu i pension. Hon har strukit de sista arbetspassen i sommar då hon är starkt kritisk till hur arbetsgivaren hanterat händelserna.

På morgonen efter branden instruerades hon och hennes kollega:

– Vi skulle ringa in medarbetare till ett stormöte till Helsingborg. Väldigt tydligt sades det från en av cheferna att vi skulle be dem åka dit – och inte kontakta media, säger hon.

Region Skåne tillbakavisar uppgiften.

– Jag har gått till botten med detta och pratat med mina chefer, och ingen känner att det här har sagts, säger Ingrid Vesterberg, verksamhetschef för ASIH.

Kritisk till krisstödet

Även i fråga om krisstödet efter branden är Ann Ekelund kritisk:

– En ansvarsfull arbetsgivare hade sett till att vi fått sitta i lugn och ro och berätta om våra upplevelser, i stället samlades vi på ett stormöte där vi bjöds på lunch och fick höra att allt hade gått bra.

Även här går meningarna isär:

– Vi har följt vårt riktlinjer och visat stor lyhördhet för enskilda medarbetare. Det har varit många samtal kring detta men vi reagerar olika, säger Ingrid Vesterberg.

KLIPP: 39 äldre evakuerades från äldreboende – idrottssal öppnades upp:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Ängelholm

Mer i ämnet