Räddningstjänsten Skåne nordväst har gjort en utredning efter den stora branden på södra sjukhusområdet i Helsingborg. Bland annat konstaterar man att släckningsarbetet inledningsvis fördröjdes när de istället fick prioritera livräddande insats. Foto: Johan Nilsson/TT

Personal hörde inte utrymningslarm – släckningsarbete försenades vid storbranden i Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänstens utredning är klar efter storbranden i Ängelholm. Den visar att takkonstruktionen försvårade arbetet och släckningsinsatsen fördröjdes när nattpersonal inte hörde utrymningslarmen.

I mars i år inträffade en stor brand på södra sjukhusområdet i Ängelholm. 39 äldre fick evakueras och delar av byggnaden förstördes till ett värde av 100 miljoner kronor.

Två unga män har dömts för att ha anlagt branden som startade på HVB-hemmet i området. Räddningstjänsten Skåne nordväst har gjort en utredning efter branden som nu är klar.

Storbranden i Ängelholm

Släckningsarbetet fördröjdes

I rapporten beskrivs att den första enheten kom till platsen fem minuter efter att larmet gått och påbörjade släckningsarbetet.

Men det fick avbrytas eftersom det kom uppgifter om att det fanns personer kvar i byggnaden, nattpersonal som inte hade vaknat omgående av larmet. Istället påbörjades en livräddande insats men nattpersonal hade redan tagit sig ut.

– Därefter kunde vi fortsätta med släckningsarbetet och då hade det spridit sig till takkonstruktionen. Branden spred sig i tre olika riktningar och det var en snabb spridning, säger Emma Nordwall, förbundsdirektör Räddningstjänsten Skåne nordväst.

Anledningen till varför personalen inte vaknade omedelbart har inte kunnat fastställas.

Takkonstruktionen försvårade arbetet

Räddningstjänsten konstaterar att takets konstruktion på byggnaden försvårade arbetet med begränsa branden. Konstruktionen var gammal och det står i rapporten att de svaga punkterna inte uppmärksammats av varken fastighetsägaren, konsulter eller vid räddningstjänstens tillsyn.

En lärdom som dras av detta är att titta på konstruktioner vid tillsyner av liknande byggnader i framtiden.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om en sjuksköterska som jobbade natt inom en verksamhet som ger svårt sjuka avancerad vård i hemmet. Hon hörde inte något brandlarm – trots att hon såg att det brann på taket.

Men en utredning visar att det inte var något fel på larmet.

– Automatlarmet larmar i de sektioner som är berörda och det har successivt fungerat. Vi har inte kunnat påvisa att det faktiskt brann i den delen, säger Emma Nordwall, förbundsdirektör Räddningstjänsten Skåne nordväst.

Se bilder på förödelsen från storbranden i videoklippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Ängelholm

Mer i ämnet