Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Linda Ekström

Inga-Lill drabbades av storbranden i Ängelholm – nu flyttar vårdboendet igen

Publicerad

Vid mångmiljonbranden i Ängelholm i våras var Inga-Lill Larsson och 38 andra personer tvungna att evakueras. Nu har de flyttat in i ett nytt boende i Helsingborg – andra flytten sedan branden.

Natten till den 16 mars startade en brand vid en soffa inne på ett HBV-hem på Södra sjukhusområdet. Den spred sig sedan till fyra andra hus  och drabbade ett äldreboende, en förskola, ett LSS-boende och kontorslokaler tillhörande Region Skåne och Ängelholms kommun.

Värden för omkring 100 miljoner kronor gick upp i rök den natten.

Storbranden i Ängelholm

Får bo i Helsingborg

Dessutom blev 39 boende på det eldhärjade äldreboendet Solängen hemlösa. De evakurerades till en gymnastiksal men fick sedan tillfälliga bostäder i Laholm.

Under torsdagen och fredagen var det dags för en ny flytt, nu till Helsingborg och boendet Villa Gåsen. Där ska de bo tills deras nya hem på Fridhemslund i Ängelholm är färdigt om ett år. Då som nu drivs hemmet av vårdbolaget Attendo.

Flytten till Helsingborg har väckt protester hos en del anhöriga som nu får längre till boendet och besöken hos sina äldre.

– Men vi hade inget val. Det gick inte att hitta platser till så många någonstans i Ängelholm, säger kommunens planeringschef Ulrika Wattman.

Berörande ögonblick

De nya rummen har så långt det gått möblerats med de äldres egna möbler och andra ägodelar som gick att rädda undan lågorna. Det blev många berörande ögonblick med återseendets glädje; tårar och leenden när porträtt på barn och barnbarn och andra minnen åter stod på sina platser i hyllorna.

Inga-Lill Larsson och hennes dotter Susan Thimansson hjälptes åt att packa upp och tvätta av porslin som var täckt av brandsot.

– Den här fick jag när jag var sju år, säger Inga-lill Larsson och visar oss en porslinsfigur som klarade sig undan lågorna.

Nekar till brott

Två män, 21 och 18 år gamla, har åtalats vid Helsingborgs tingsrätt, misstänkta för att ha anlagt storbranden.

21-åringen har erkänt att han anlagt branden men förnekar till grov mordbrand. 18-åringen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Ängelholm

Mer i ämnet