Den omfattande branden rasade i fem byggnader under natten mot onsdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Evakuerade i Ängelholm har blivit flyttade till nytt boende

Uppdaterad
Publicerad

Ängelholms kommun har hittat lösningar till alla de drabbade verksamheterna efter onsdagens storbrand. De 39 äldre som evakuerades till en idrottshall har flyttats till ett nytt boende.

Fem huskroppar på Södra sjukhusområdet i Ängelholm blev totalförstörda eller skadade i den omfattande branden som rasade under natten mot onsdagen.

39 äldre vårdtagare på Attendos boende Solängen fick väckas och föras ut mitt i natten för att sedan transporteras med buss till en idrottshall. Flera kommuner har hört av sig och erbjudit hjälp, men Attendo ville inte att vårdtagarna skulle skingras.

Storbranden i Ängelholm

– Personer med demenssjukdom är särskilt känsliga för förändringar och behöver personal som de känner igen, säger regionchefen Marcus Fält till HD.se.

”Kortsiktig lösning”

Ängelholms kommun meddelar att de boende under eftermiddagen fick flytta in på ett nybyggt äldreboende som ägs av Vardaga. Attendos personal följer med i vad som beskrivs som en kortsiktig lösning.

”Vi gör bedömningen att detta är den bästa lösningen utifrån rådande situation”, säger Filippa Kurdve, hälsochef på kommunen i pressmeddelandet.

En fritidsverksamhet flyttas till andra skolor och ett korttidsboende för personer med funktionsstöd flyttas till ett boende som står tomt. De 115 barnen på en brandhärjad förskola i området får från och med den 28:e flytta in i en före detta skola.

Letar lokaler

Ängelholms sjukhus ligger i området, och viss dagverksamhet har drabbats och man har fått ställa in besök under onsdagen och torsdagen. Även personal som arbetar med avancerad sjukvård i hemmet arbetar på området, vars byggnader har fått omfattande skador.

”Vi jobbar nu på att hitta evakueringslokaler i det akuta läget”, säger Linda Strömbäck. verksamhetschef på Regionfastigheter i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Brandmän från tio stationer bekämpade den kraftiga branden under många timmar. En 20-årig man greps och anhölls senare misstänkt för grov mordbrand.

Se bilder från storbranden i Ängelholm nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Ängelholm

Mer i ämnet