Kraftig brand i Ängelholm – äldreboende och förskolor förstörda

Uppdaterad
Publicerad

Natten till onsdag utbröt en större brand vid södra sjukhusområdet i Ängelholm. Fem sammanbyggda byggnader, med bland annat förskolor och vårdboende för äldre, har totalförstörts. 40 äldre personer fick evakuerats  men ingen person har skadats.

En 20-årig man har anhållits misstänkt för grov mordbrand.

Larmet kom strax efter klockan halv ett, natten till onsdag. Först rörde det sig om ett automatlarm, men några minuter senare ringde även personal på det aktuella vårdboendet. Hur branden startade är oklart.

– Den har startat inomhus, mer än så kan vi inte säga, säger Glenn Borgkvist vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst, vid 04.30.

Storbranden i Ängelholm

Totalt ska det vara fem byggnader som är drabbade. Bland annat ett äldreboende och två förskolor.

Strax före klockan 08 på onsdagsmorgonen meddelade polisen att en 20-årig man är anhållen misstänkt för grov mordbrand. Enligt polisen greps hand under natten. Åklagaren vill inte ge några detaljer och säger till TT att den misstänkte ska höras med sin försvarare.

Branden under kontroll

Framåt 07 brann det fortfarande i vissa byggnader men ansågs vara under kontroll.

– De begränsningslinjer vi har satt upp håller. En försiktig prognos är att vi vid klockan 9 eller 10 nu på förmiddagen kommer kunna gå över i en bevakningsfas, säger Glenn Borgkvist på räddningstjänsten.

Vid klockan 12 meddelade Ängelholms kommun att faran var över på området.

Se SVT:s reporter Gustaf Wallinder live från brandplatsen under onsdagsmorgonen:

40 personer evakuerade

När brandmännen kom till platsen brann det redan kraftigt och de fick höra att fyra personer saknades. Räddningstjänsten fick därför skicka in rökdykare i den drabbade byggnaden.

– Det var en ganska stressad inledning, men sedan kom det fram att de tagit sig ut, så då kunde vi koncentrera oss för att minska brandspridningen.

Region Skåne meddelade under onsdagsförmiddagen att ingen har skadats i samband branden.

Från vårdboendet fick 39 personer evakueras. Även fem unga vid ett LSS-boende fick evakueras. En idrottshall har öppnats för de som fått lämna sina boenden.

Läs mer om följderna av branden här.

Boende uppmanades hålla sig inne

Ett viktigt meddelande till allmänheten gick ut 04.23 till boende inom en kilometer från branden på grund av den kraftiga röken. De uppmanades hålla fönster och ventilation stängda.

Kvart i elva på onsdagsförmiddagen kunde varningen hävas igen.

Initialt fanns uppgifter på att fyra personer saknades och räddningstjänsten sökte av byggnaden med rökdykare. Senare framkom det att ingen person saknades. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Ängelholm

Mer i ämnet