Foto: SVT/Ceclia Ahle

Nu ska Tycho Brahe drivas på batteri

Uppdaterad
Publicerad

Har du uppmärksammat att färjan Tycho Brahe försvunnit från sundet? Du hittar henne på varvet i Landskrona för att göras helt batteridriven. 

Färjan Tycho Brahe  byggdes 1991 och har sedan dess gått sträckan Helsingborg-Helsingör. Under tiden har den drivits av diesel, men snart är det slut med det. Nu ligger färjan uppallad på varvet i Landskrona, där arbetet precis har börjat med att ställa om från soppa till batteridrift.

– I och med att vi kommer ha två fartyg som kommer gå med diesel och två med batteri så kommer få 50 procent bränslereduktion på överfarten. Det är en klar strategi från vår sida att värna om miljön, säger Henrik Rørbæk, vd för HH Ferris Group.

Batterierna kommer placeras i topp på färjan, delvis för att man inte har plats någon annanstanns. De 160 batteriena kommer med all ny teknik på däck kommer väga runt 200 ton. Maskinchef för Tycho Brahe Henrik Hansen visar runt på däck.

– Här förbereder vi nu massa teknisk utrustning, säger Henrik Hansen och pekar på en yta där battericontainrar kommer stå.

Laddningsstationer kommer byggas i både Helsingborg och Helsingör för att ladda vid varje hamngång och allt är automatiserat. När färjan är fyra meter från hamn öppnas både färjans och laddningshuset dörr och en robot sköter ihopkopplingen med kablar.

Enligt VD Henrik Rörbeak så används vid varje laddningstillfälle lika mycket energi som en svensk familj gör av med under tre månader. Färjorna har max 12 minuter att sluka den energin. Men skulle något gå fel, har man har en reservplan.

– Vi behåller våra dieselmotorer som back up. Planen är inte att vi ska använda dem, men om något går fel med batterierna kör vi vidare med diesel, säger Henrik Hansen, maskinchef.

Det är HH Ferris Groups största investering på 300 miljoner, men 120 miljoner skjuter EU:s organ för innovation och nätverk till. Helt batteridrivna kommer de två av fyra färjorna som trafikerar Helsingborg Helsingör, Tycho Brahe och så Aurora, vara  i slutet på nästa år, men det är inte något som passagerare kommer märka enligt vd:n.

– Nej nej. Vi kör varje kvart som vanligt. De kommer möjligen gå lite tystare men det är också det, säger Henrik Rørbæk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.