Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Systrarna Tram och Vy lämnade Vietnam för åtta år sedan. Nu tvingas de, tillsammans med storasyster Quyen, mot sin vilja återvända till Vietnam. Foto: Simon Melin/SVT

Syskonen har bott åtta år i Sverige – utvisas nu till Vietnam

Publicerad

Vy, Tram och Quyen kom till Sverige för åtta år sedan med sin pappa. Nu ska de utvisas till Vietnam och kan behöva lämna landet nästa vecka.

– Vi har ingen trygghet i Vietnam. Vi har byggt våra liv här, säger Quyen, som just nu sitter i förvaret i Ljungbyhed i väntan på utvisning.

De tre systrarna kom till Sverige tillsammans med sin pappa för åtta år sedan. Men 2018 upphörde uppehållstillstånden och Migrationsverket avslog pappans ansökan på grund av misstänkt skenrelation.

Quyen och hennes yngre systrar Tram och Vy LVU-placerades hos en fosterfamilj där systrarna fortfarande bor kvar. 

– Jag vill stanna. Jag har planerat min framtid och mitt jobb här, säger 17-åriga Tram.

I flera år har syskonen och deras fostermamma kämpat för att få ett nytt uppehållstillstånd.

– Förmodligen skickar de tillbaka oss nästa vecka. Jag kan inte komma på en enda person som kommer att kunna hjälpa oss där, säger Quyen.

Quyen var 12 år när hon kom till Sverige och nu kan hon tvingas återvända till Vietnam vid 20 års ålder. Foto: Klara Åkesson/SVT

Vuxit upp i Sverige

Quyen var tolv år när hon kom till Sverige och beskriver det som att hon vuxit upp här.

– Jag har gått från att var ett barn till att bli vuxen. Allt jag känner till och kan om samhället har jag lärt mig här, säger hon.

Hon har utbildat sig och arbetade på sjukhuset i Helsingborg när livet tog en drastisk vändning. För snart tre veckor sedan togs hon till förvaret i Ljungbyhed där hon nu väntar på utvisning.

– Polisen dök upp och sa att jag skulle utvisas innan de tog med mig hit. Jag blev jätterädd och grät, säger Quyen.

Migrationsverket vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl att myndigheten har prövat deras ärende och att systrarna inte har ett skyddsbehov.

SVT Nyheter Helsingborg söker syskonens pappa.

Hör mer om systrarnas berättelse i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.