Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akutboendet, som nu fått en ny permanent adress, kommer att hålla öppet för hemlösa mellan nio på kvällen och åtta på morgonen. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Ny adress för hemlösa i Landskrona – nödlösningen blir permanent

Publicerad

I september tvingades Landskrona stad att byta lokal för ett av deras akutboenden för hemlösa. Nu har den tidigare nödlösningen blivit en permanent adress.

Tidigare har SVT Nyheter Helsingborg rapporterat om hur Kolet, ett av Landskrona stads akutboenden för hemlösa, tvingades hitta en ny tillfällig adress på grund av fuktskador i den förra lokalen.

Adressen för akutboendet går nu från temporär till permanent.

– En enig politisk nämnd står bakom detta. I flera andra kommuner ges bara en peng till den hemlösa för att själv hitta boende, men för oss är det viktigt att kunna hjälpa till med det, säger Torbjörn Brorsson (M), ordförande i individ- och familjenämnden på Landskrona stad.

Lika många platser

Det nya boendet erbjuder, precis som det förra, 12 platser. Vid behov kan det utökas till 18, men i nuläget ser det inte ut att komma behövas, menar Torbjörn Brorsson.

– För ett år sedan hade vi ungefär 9-10 personer som bodde över per natt och nu har det sjunkit till 3-4, så någonting positivt har hänt i kommunen.

Hade ni kunnat göra något annorlunda i hanteringen av den förra lokalen?

– Egentligen inte. Att det kommer fukt i en lokal är inget vi kan göra något åt. Vi löste det omedelbart och tilldelade nya platser i ett annat boende, säger Torbjörn Brorsson.

I klippet ovan berättar han mer om varför flytten var nödvändig och hur vinterkylan nu kommer att påverka hemlösa i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.