Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akutmottagningen kommer nu kompletteras med en dedikerad barnakutmottaginng där barn kan få vård i en lugn miljö. Hör verksamhetschef Anna Karin Albin berätta i klippet. Foto: SVT/Erik Ragnar Danielsson

Ny barnakut på Helsingborgs lasarett: ”Äntligen”

Uppdaterad
Publicerad

Akutvården på Helsingborgs lasarett ska uppdateras med en ny gemensam barnakut. I dagsläget får barn akutbehandling på olika ställen på lasarettet beroende på åkomma, men nu ska de istället få en egen mottagning.

När barn behöver akutsjukvård får de idag bara komma till den nuvarande barnakuten när det handlar om medicinska åkommor. I övrigt hänvisas också barnen till den vanliga akutmottagningen där även vuxna får sin vård.

Det kan innebära en högintensiv vårdmiljö, men på den nya mottagningen ska både personal och miljö vara anpassade för barn.

– Barn har rätt att få vård i lokaler som är anpassade för barn och av personal som är utbildad i att möta barnens behov. Det är därför vi är så glada att vi äntligen ska få till detta, säger Anna Karin Albin som är verksamhetschef för verksamhetsområde Barn och ungdom.

Sist i Skåne

Helsingborgs lasarett är sist ut i Region Skåne med att få en renodlad barnakut, och den nya mottagningen kommer kräva en hel del renovering och anpassning som planeras vara klar 2025.

Något som Anna Karin Albin tycker är värt investeringen, trots att det parallellt ska byggas ett helt nytt sjukhus som ska stå klart senast 2035.

– Om man tänker på hur många år vi faktiskt ska vara kvar kanske man tänker om både som medarbetare och skattebetalare för det kommer bli så mycket bättre, säger hon.

I videon får du se de lokaler som ska bli nya barnakuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.