Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
–Jag valde soffor eftersom de får en att känna sig som hemma, säger arrangören Hussain Currimbhoy. Hör honom berätta mer om idén bakom filmfestivalen och salongen i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Ny filmfestival intar Helsingborg – med en hembyggd biosalong

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen går en ny filmfestival av stapeln i Helsingborg. På duken visas filmer från lokala såväl som internationella filmskapare, i en salong som har byggts upp av initiativtagaren själv.

I en industrilokal på Gåsebäck står ett femtontal begagnade soffor och fåtöljer uppställda i rader. Här har filmproducenten och regissören Hussain Currimbhoy satt ihop en egen biosalong, där han under fredagskvällen ska få inviga Gåsebäck Film Festival – en idé han velat förverkliga sedan han flyttade till Helsingborg för tre år sedan.

– Jag har jobbat med filmfestivaler i flera år, över hela världen, och kände att det fanns behov av en liten filmfestival här i Helsingborg för att föra samman unga regissörer och personer som vill lära sig hur man gör film, säger Hussain Currimbhoy.

Internationellt möter lokalt

I programmet hittas både spelfilmer och dokumentärer från olika delar av världen. Flera av dem har tidigare visats på stora internationella filmfestivaler, bland annat i Cannes.

Visas gör också kortfilmen ”I Need Help”, som blev till under ett sommarkollo på Dalhem. Tillsammans med ”Glömska”, även den från en Helsingborgsbaserad filmskapare, får den nu sin premiär på vita duken.

”Det handlar om gemenskap”

Festivalen har fått stöd av Helsingborgs stad och Region Skåne, samtidigt som flera volontärer hjälper till under helgen. Hussein Currimbhoy hoppas att evenemanget ska locka många filmintresserade helsingborgare och få dem att känna sig som hemma i salongen.

– Alla är välkomna hit. Det här handlar om gemenskap, om att möta varandra och känna sig bekväm.

Se Hussain visa runt i den egna biosalongen i klippet ovan.

Enys Men (Storbritannien, regi Mark Jenkins)

Glömska (Sverige, regi Vivien Yue)

I Need Help (Sverige, regi Manhal Ahmed)

Invisible Demons (Indien, regi Rahul Jain)

The Exam (Irak, regi Shawkat Amin Korki)

The Fishbowl (USA/Spanien, regi Glorimar Marrero Sánchez)

The Mountain (Frankrike, regi Thomas Salvador)

The Oil Machine (Storbritannien, regi Emma Davie)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.