Foto: SVT/Markus Hjortsman

Helsingborgspolitikerna sa ja till nya åtgärder mot elsparkcyklar

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt politiskt beslut i Helsingborg ska få bukt med de problem som funnits kring elsparkcyklar i staden. Nu kommer enskilda användare kunna stängas av från uthyrningstjänsterna.

Stadsbyggnadsnämnden beslutade under torsdagskvällen om ett åtgärdspaket med syfte att få ordning på de hyrbara elsparkcyklarna i Helsingborg. Vanliga klagomål handlar om att elsparkcyklar framförs trafikfarligt eller parkeras slarvigt.

– Det som är mer offensivt än tidigare åtgärder är att vi lägger ett större ansvar på den som nyttjar tjänsterna, säger Christian Orsing (M) som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Helsingborg först ut med metoden

Nu kommer polis, väktare och parkeringsvakter kunna läsa av och rapportera in felanvända eller felparkerade elsparkcyklar till uthyrningsaktörerna. De kan i sin tur stänga av användaren som hyrt elsparkcykeln.

– Det gör att vi nu får många ögon och öron ute i staden, vad jag vet är vi först i landet med det här, säger Christian Orsing.

Efterlyser statliga åtgärder

Stadens möjligheter att styra hur elsparkcyklar hanteras är juridiskt begränsade. De flesta kräver att uthyrningsaktörerna vill samarbeta.

– Det samarbetet fungerar bra och vi är generellt positiva till elsparkcyklar. Men det vi behöver är en nationell linje, statliga lagar och regler har inte hängt med i den här tekniska utvecklingen, säger Christian Orsing.

En statlig utredning kring regelverket för elsparkcyklar är redan igång och redovisas nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.