Patrullhunden Grimm får flera nya medarbetare när hundverksamheten utökas i polisregionen. Ett välkommet beslut, enligt hans hundförare Thomas Anderberg.

Nya polishundar förstärker i region Syd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region Syd får fler fyrbenta kollegor – totalt ett tiotal nya patrullhundar.

– Vi söker hundar med starka mentala egenskaper och som älskar att arbeta, säger Thomas Anderberg, polis i Helsingborg.

Tidigt i våras beslutade polisen i region Syd att hundverksamheten skulle utökas. Ett tiotal nya hundekipage har rekryterats, vilket innebär att polisen i regionen nu har tillgång till ett 90-tal patrullhundar.

Ett mindre antal specialsökhundar har också tagits i tjänst.

– Det är en rejäl förstärkning och vi är tacksamma att det här beslutet har tagits, säger Thomas Anderberg, chef för hundgruppen i nordvästra Skåne.

Omfattande tester

För polisen i Nordvästra Skåne innebär det att fyra nya hundekipage har utbildats.

– Vi har dels fått ersätta ett par som gått i pension, dels utökat med två hundekipgage. Under våren har vi gjort rekryteringstester och hittat fyra lämpliga kandidater, säger Thomas Anderberg.

Och det är inte helt enkelt att hitta hundar av det rätta virket.

– Nej, att bli polishund är det svåraste en hund kan bli. Det handlar om att att hitta hundar med starka mentala egenskaper som också har stor arbetslust.

Hund och hundförare både jobbar och lever tillsammans.

– De är en del av våra familjer, och vi lägger ner en hel del fritid för att träna dem.

Ensamarbete som ger kickar

Arbetet kan vara riskfyllt och hundekipage arbetar oftast ensamma. Förra sommaren skadades patrullhunden Django svårt i en knivattack i Landskrona.

Ofta står hundföraren och hunden ensamma mot en misstänkt gärningsman, på ensliga platser.

Men kicken att få lyckas med hunden gör arbetet värt riskerna, enligt Thomas Anderberg.

– Det bästa är när man känner att allt den träning vi lagt ned funkar i praktiken. Att hunden hittar det man vill att den ska spåra: en försvunnen person, ett vapen eller en inbottstjuv – ja, att den greppar. Det ger en total harmoni, säger Thomas Anderberg.

Så indelas polisregion Syd:

Polisen i region Syd omfattar Blekinge, Kalmar, Kronorberg och Skåne, som tillsammans har åtta polisområden. Polisregionen leds från Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.