Foto: TT

Nya strejkvarsel för de skånska hamnarna

Uppdaterad
Publicerad

Hamnarbetarförbundet har nu lagt nya varsel i elva hamnar, bland annat Helsingborg och Malmö. Arbetsgivaren svarar med lockout. Handeln varnar nu för att en långvarig konflikt kan drabba kunderna.

Konflikten i de svenska hamnarna har nu pågått i omgångar sedan den 23 januari då Hamnarbetarförbundet lade sitt första varsel – och arbetsgivaren, Sveriges Hamnar, svarade med lockout, det vill säga stänger ute de anställda från arbetsplatsen.

Redan då togs hamnarna i både Helsingborg och Malmö ut i konflikten.

Hamnarbetarförbundet strejkar för ett eget kollektivavtal. I dag är det bara LO-facket Transport som har det i hamnarna.

Helsingborg, där de cirka 117 Hamnarbetarförbundets medlemmar utgör närmare 80 procent av de anställda, är landets största frukthamn.

Kan bli effekter för handeln

Representanter för handeln i Helsingborg varnar nu för att en långdragen konflikt kan drabba kunderna.

– Än så länge har vi inte påverkats. Men fortgår konflikten länge kan det komma att synas i våra butiker, säger Erika Troeng, pressansvarig hos Coop.

Niclas Strahner, pressansvarig hos Ica, säger att på kort tid påverkas inte koncernens varuförsörjning.

– Om konflikten förlängs kan vi att ta in varorna via andra hamnar ute i Europa och därefter frakta dem med bil till Sverige. Vi följer självklart situationen för att säkerställa hanteringen av varor sker på bästa sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.