Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Facket Läkarförbundet tycker att sjukhusledningen tagit beslut utan att lyssna på hela sjukhusets personal. Hör mer i videon. Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

Beslut om Helsingborgs akut får kritik: ”Flyttar bara problemet”

Publicerad

Helsingborgs lasarett har arbetat efter nya regler sen början av sommaren för att lätta på arbetsbelastningen. Nu ska inga patienter ligga kvar på akutmottagningen i mer än ett dygn, men facket menar att beslutet har genomförts utan tydlig dialog med personalen.

För att minska på trycket på akutmottagningen på Helsingborgs lasarett har sjukhusledningen beslutat om en så kallad eskaleringsplan. Den hårda arbetsbelastningen på akutmottagningen ska fördelas ut på sjukhusets övriga vårdavdelningar.

– Genom att få ut patienterna från akuten till respektive vårdavdelning inom 24 timmar får de rätt vård snabbare och mår bättre, säger Niklas Silvert, tillförordnad förvaltningschef.

”Ännu färre vårdplatser”

Tanken är även att arbetsbelastningen ska bli mer jämnt fördelad på all vårdpersonal på sjukhuset, men det löser inte problemet menar Läkarförbundet.

– Det flyttar bara problemet från en plats till en annan. Det skapar istället högre stress på vårdavdelningarna så personal säger upp sig där. Då får vi ännu färre vårdplatser och snart har vi patienterna tillbaka på akuten igen, säger Malin Ankardal, specialistläkare och lokalfacklig representant för Läkarförbundet.

Läkarförbundet saknar dialog

Beslutsfattandet har inte gått rätt till, menar hon. Protokoll som SVT Nyheter har tagit del av visar att belastningsproblemet har diskuterats på samverkansmöten mellan facket och arbetsgivaren, men den konkreta eskaleringsplanen har inte tagits upp.

– Vi har haft uppe behovet om utjämning på samverkan, men i protokollen är det inte tydligt att det handlar om en eskaleringsplan, säger Niklas Silvert.

I och med det har facket inte haft möjlighet att lyfta personalens syn på det nya arbetssättet innan beslut fattats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.