Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukhuschef Thomas Wallén tror att årets sommar på Helsingborgs lasarett blir lättare än förra året. Men nu kan de som vill flytta semestern tjäna en slant. Foto: SVT

Så lockas sjuksköterskorna till Helsingborgs lasarett i sommar: 16 000 kronor för uppskjuten semester

Uppdaterad
Publicerad

8 000 kronor till den som bara tar ut 15 semesterdagar. 16 000 kronor om man nöjer sig med tio dagar. Så ska Helsingborgs lasarett och hela Region Skåne locka anställda att jobba i sommar.

Sommarmånaderna juni, juli och augusti kan vara tuffa för inte minst akuten på Helsingborgs lasarett. Förra sommaren tvingade bristen på sjuksköterskor fram en minskad bemanning på akuten under delar av dygnet.

– I år är utgångsläget bättre, säger sjukhuschef Thomas Wallén.

Går ut med lockbete

Men ändå går nu lasarettet, gemensamt med hela Region Skåne, ut med ett lockbete för att få fler att lägga semesterdagar utanför juni, juli och augusti. Erbjudandet gäller fyra personalgrupper: sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och medicinska sekreterare.

Men inte undersköterskor?

– Vi har inte samma brist där men vid behov kan undersköterskorna få samma möjlighet, säger Thomas Wallén.

Dessutom får de som tar extra arbetspass en extra timlön på 177 kronor.

Vårdförbundet kritiskt

Vårdförbundet tycker att sjukvården istället ska välja andra vägar till bra sommarbemanning,

– Arbetsgivaren måste arbeta för att bli en attraktiv arbetsgivare så att vården kan ha tillräcklig bemanning, en bemanning som gör att alla får fyra veckors sammanhängande sommarsemester.Ingen ska heller behöva känna pressen att arbeta mycket övertid för att kollegerna ska kunna få sin ledighet, säger Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

I klippet ovan berättar Thomas Wallén mer om sommaren på lasarettet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.