Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Minna Korsgren/SVT

Patienterna ställer krav – ”oro att vi utsätts för större lidande”

Uppdaterad
Publicerad

Krisen inför sommaren på Helsingborgs lasarett med stor brist på sjuksköterskor oroar nu även patienterna.

Femton föreningar med koppling till lasarettet skriver ett öppet brev till ansvariga politiker och kräver mer resurser till sjukvården.

– Det är mycket oro i föreningen, även folk som inte är medlemmar kontaktar oss för att de inte vet vad de kan förvänta sig av vården, säger Cecilia Konstantin, ordförande i  bröstcancerföreningen pärlan i Helsingborg.

Brevet är direkt riktat till politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kris på akuten i Helsingborg

– Vi upplever att sjukhuset inte har de resurser de behöver och då är det en politisk fråga på en högre nivå som måste till, säger Carl Johan Orre som är patient- och närståenderepresentant.

Hans uppgift är att övervaka patientperspektivet i förvaltningsledningen och han vittnar om att patienter börjar känna en stor oro för vart sjukvården är på väg i nordvästra Skåne.

Ansvarig politiker: ”Inte en optimal situation”

I dagsläget är 800 sjuksköterskepass obemannade på akuten i sommar vilket i sig innebär en rad identifierade risker för sjukvården som lasarettet nu måste åtgärda på kort tid.

Ansvarig politiker väljer att svara skriftligt.

– Jag förstår patientföreningarnas, personalen och patienternas oro. Det är så klart inte en optimal situation som sjukhuset befinner sig i.  Vi har i början av året tilldelat Helsingborgs sjukhusstyrelse ytterligare 123 miljoner kronor för att bland annat kunna prioritera arbetet med tillgänglighet, och bemanning, skriver Gilbert Tribo (L) i en kommentar.

Väntas gå back 194 miljoner och behöver hjälp

Trots tillskottet, som även är till för att täcka utebliven vård under pandemin, beräknas lasarettet gå back med 194 miljoner kronor i år.

Och som det ser ut nu behöver Helsingborgs sjukhus hjälp för att klara av sitt akutsjukvårdsuppdrag i sommar. Hur det ska gå till har sjukhuschefen fått i uppdrag att utreda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet