Nya vargangrepp på Söderåsen. Bilden är en genrebild, vargarna på bilden har inte med angreppen i Skåne att göra. Foto: Paul Kleiven

Nya vargangrepp på Söderåsen – länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Nya vargangrepp har skett på Söderåsen. Nu har Länsstyrelsen i Skåne beslutat om skyddsjakt till den 20 april.

Länsstyrelsen har besiktigat nya angrepp på får i reviret Söderåsen. Besiktningarna visar att angreppen har gjorts av varg.

Det första angreppet upptäcktes på onsdagen den 10 april och det har bekräftats att det är av en varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om skyddsjakt som gäller till 20 april.

– ­Det här angreppet har skett bara ett par kilometer från det senaste angreppet och bakom ett helt och välfungerande fårstängsel, berättar Nils Carlsson, chef för art- och naturenheten på Länsstyrelsen Skåne i pressmeddelandet.

Länsstyrelsen överklagar nej till skyddsjakt

De senaste angreppen har visat att det utförts av en genetisk viktig varg från Norge som sedan i våras begått omkring 15 angrepp på tamdjur i södra Sverige, enligt länsstyrelsen.

Efter angreppet den 23 mars beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt, men det upphävdes av förvaltningsrätten. Det beslutet kommer nu överklagas.

– Nu har vi en ny situation och det råder en uppenbar risk för allvarlig skada på fler tamdjur. Därför fattar vi ett nytt skyddsjaktbeslut och jakten inleds omedelbart. Vi har också beslutat oss för att överklaga förvaltningsrättens beslut. Det är viktigt för oss att få klarhet i hur de nya riktlinjerna för skyddsjakt ska tillämpas, säger Nils Carlsson.

Ytterligare ett angrepp

Den 13 april inträffade ytterligare ett angrepp på får på Söderåsen. Enligt länsstyrelsen ska angreppet gjorts av varg. Två får dödades och ytterligare ett får skadades, som bedöms av veterinär att klara sig.

Det har nu skett fyra angrepp på kort tid och totalt sex angrepp i reviret Söderåsen under det senaste året.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se bilder från en av attackerna på Söderåsen. Foto: Karina M Nielsen/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.