Henrik Fritzon (S) tror, till skillnad från Tomas Eneroth (S), att Sverige kan bygga och äga bron utan danskarna. Foto: SVT

Sprickan inom Socialdemokraterna – oenighet kring sundstunnlarna

Uppdaterad
Publicerad

Utan danskarna – ingen tunnel. Infrastrukturminister Tomas Eneroths (S) åsikt får inte gehör hos Henrik Fritzon (S), toppolitiker i Region Skåne.

– Vi kan bygga och äga tunneln själva, säger Fritzon.

I veckan gjorde den danska transportministern Benny Engelbrecht (S) ett utspel som förvånade politikerna på den svenska sidan. Han är idag mycket tveksam till att bygga en tunnel mellan Helsingör och Helsingborg.

– Den såg jag inte komma, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i en intervju nyligen med SVT Helsingborg. Han sa också att utan dansk medverkan blir det ingen HH-förbindelse.

– It takes two to tango.

”Vi kan äga den själva”

Men den åsikter delas inte av partikamraten Henrik Fritzon (S).

– Svenska staten och Region Skåne kan själva bekosta bygget av HH-tunneln och äga den. Den ska ju inte finansieras av skattemedel utan av lån och sen ska brukarna betala genom avgiften. Det gör inget om avbetalningen tar längre tid, säger han.

Öppnar för större persontåg

Men det krävs ändå att danskarna bygger och bekostar de ändringar som krävs i Helsingör – till exempel en ny station och anknytningar för tåg och bilar.

– Ja, om det inte vill vara med alls så går det ju inte, säger Henrik Fritzon.

Danska politiker skulle gärna se att tågtunneln tar godståg eller åtminstone fjärrtåg. Henrik Fritzon är beredd att gå dem till mötes.

– Det är viktigt att vi hittar en lösning för åtminstone fjärrtågen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.